Szárnyal az arany

Vágólapra másolva!
A 920 dolláros unciánkénti árat áttörve jócskán meglódult az arany határidős jegyzése.
Vágólapra másolva!

A vágtázó olajár, illetve a globális inflációs nyomás elleni fedezetkeresés mellett a "hagyományos" tényezők, azaz a vészterhes tőkepiaci kilátások és a gyengélkedő dollár is kiveszi a részét az erősödésből - Írja a Napi Gazdaság.

A dollár az elmúlt két hétben folyamatosan gyengült az euróval szemben, nem utolsósorban a Fed kamattartása, illetve az ECB vártnál korábbi emelései miatt, de az igen magas globális inflációs várakozások is a fedezeti aranyvásárlás irányába hatnak.

Hont András, a Hamilton elemzője éppen ezért úgy véli, hosszú távon a nemesfém árának további növekedése várható. Ezt azonban véleménye szerint rövid távú korrekció előzi meg, amelynek során akár 1 hónapon belül unciánként 800 dolláros szintig eshet vissza az arany árfolyama és csak ezt követően kezd újra emelkedni.

Ezt erősíti egy nemrég közzétett Erste-elemzés is, amely szerint az unciánkénti árfolyam szezonális okokból a nyár elején ugyan még a jelenlegi 850-950 dolláros sávban maradhat, ám a harmadik-negyedik negyedévben ismét a bika lesz az úr a piacon, s az árfolyam még az idén újra átlépheti az ezerdolláros szintet - derül ki a Napi Gazdaság hasábjaiból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!