Elkelt a Goldsun

Vágólapra másolva!
Kétszázmillió forintot meghaladó összegért vásárolta meg a Dale Holding érdekeltségi köre - a holding a Zalabaromfi tulajdonosa is - a Goldsun Zrt. felszámolás alá vont részét; az adásvételi szerződést június végén megkötötték, a vevő kifizette a vételár 20 százalékát - tájékoztatta Somogyi Ferenc, a TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt. igazgatója az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A felszámoló elmondta: a dolgozókat a tulajdonosváltás miatt nem éri hátrány. A továbbra is foglalkoztatottak létszámát még pontosítják és a szerződés mellékletében rögzítik. A tervek szerint a hűtőcsarnokban dolgozók munkaviszonya folyamatos, a tésztagyártásban résztvevőkkel pedig új szerződést kötnek. Mindazoknak, akiknek megszűnik a munkaviszonya, a felszámoló cég fizeti ki a végkielégítést.

A Goldsun felszámolása 2006-ban kezdődött el, a cég 3 milliárd forintot meghaladó adóssága miatt. Somogyi Ferenc szerint a fizetésképtelenség a Carnex-csoport bukása miatt következett be, ugyanis a Goldsun Zrt. kezességet vállalt a Zalabaromfi és a Carnex adósságaira. A bank opciós jogával élve beváltotta a kezességet, és a jelzáloggal terhelt ingatlanok és eszközök a tulajdonába kerültek. A háromezer tonnás hűtőtér ugyan a Goldsuné maradt, viszont a hideget előállító gépsor a banké lett.

Per és tűz is sújtotta a céget

A bank magas árat kért az általa tulajdonolt ingatlanokért és gépekért, ami ellen pert indítottak a Fővárosi Bíróságon. A hosszadalmas bírósági eljárás helyett a felszámoló cég megállapodást kötött a pénzintézettel: rögzítették, hogy meddig és milyen feltételek mellett tudják használni az ingatlant, megállapodtak a közös terület fenntartásának és működtetésének használatáról és költségeiről. A lízing-díjat lecsökkentette a bank, így a hűtőház eladhatóvá vált.

Somogyi Ferenc megemlítette, hogy 2004-ben az üzemcsarnok egynegyed része leégett, amit később sem tudtak helyreállítani. A 13 ezer tonnás kapacitásból mindössze háromezer tonna hűtésére alkalmas csarnok maradt meg, ahol nagyrészt a Zalabaromfi, valamint egyéb húsipari cégek mélyhűtött termékeit tárolják jelenleg is.A hűtőház másik profilja a zöldségfeldolgozás volt, ami a tűzeset után megszűnt, mert a hűtőtér és a zöldségfeldolgozó gépek nagy része megsemmisült.

Új üzletág a tésztagyártás

A zöldségfeldolgozás helyett tésztagyártással kezdtek foglalkozni. Az árbevétel kezdetben minimális volt, és csak nagyüzemi értékesítésre készítettek terméket. A felszámoláskor automata töltelékgyártó gépet béreltek, így a termelést meg tudták háromszorozni, a termékeket pedig az 5 és 10 kilogrammos kiszerelés helyett egykilós csomagokban vezették be a piacra. Új ízesítésű gombócokkal és más készítményekkel - mint például a nudli, sztrapacska, galuska, új ízesítésű gombócok - bővítették a kínálatot. Az árbevétel a kezdeti havi 6-8 millió forintról 20-25 millió forintra nőtt, így a tésztagyártás rentábilissá vált.

Jáger Lajos, a hűtőház igazgatója elmondta: négyféle termékkel kezdődött el a tésztagyártás, most pedig havonta 100 tonna, 14-15-féle terméket állítanak elő. A jelenlegi kapacitás lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű tésztagyártást, ezért, ha lehetőség lesz rá, a tulajdonosváltás után növelni szeretnék a mennyiséget és tovább bővíteni a termékkínálatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről