A Dow Jones húzhatja fel a BUX-ot

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 138,20 pontos emelkedéssel, 20 654,11 ponton nyitott pénteken, ami a csütörtöki záró értékéhez képest 0,67 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Emelkedés, vagy egy kisebb korrekció is elképzelhető a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szerint a vártnál kedvezőbb, 3,3 százalékos amerikai GDP növekedés, és a tengeren túli pénzügyi szektorról érkező kedvező hírek lendületben tarthatják a magyar részvénypiacot pénteken is.

Az elemző szerint ugyanakkor a globális recessziós félelmek még nem szűntek meg hosszú távon. A csütörtökön közölt amerikai makrogazdasági adatok még nem véglegesek, azok ugyanis csak szeptember végére várhatók. A lassuló európai és távol-keleti gazdaságok pedig addig még akár vissza is ránthatják valamennyire az amerikai gazdaságot.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője azonban a nyári kereskedési szezonban tapasztaltak miatt nem számít a tegnapi növekedés tartóssá válására.

Az magyar részvénypiacon nem várható komolyabb bejelentés, így nagy valószínűséggel a világ piacainak negatív korrekcióját fogja követni - mondta a Concorde elemzője.

Szárnyra kapott a Nikkei

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken három hete a legnagyobb napi növekedéssel zárt. A Nikkei index 2,4 százalékkal javult főként azért, mert az exportőr cégek jegyzése emelkedett a második negyedévi amerikai GDP váratlanul erőteljes növekedése miatt. Ez az adat átmenetileg enyhítette a globális gazdaság jövője miatti aggodalmakat.

A Mitsubishi UFJ Financial Group és más bankok is javultak, követve amerikai társaik jegyzésének emelkedését. Ebben is a kilátások javulása és a Fannie Mae jelzáloghitelező csoport élén történt vezetőváltás is közrejátszott.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója pénteken 300 ponttal, azaz 2,4 százalékkal 13 072,87 pontra emelkedett. Csütörtökön 15,29 ponttal, azaz 0,1 százalékkal 12 768,25 pontra nőtt, miközben a nap folyamán a negatív és a pozitív tartomány között ingadozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!