A Mol mozgatja szerdán a tőzsdét

Vágólapra másolva!
Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 55,81 pontos csökkenéssel, 21 682,24 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,26 százalékkal gyengült. Bár a nemzetközi hangulat alapján emelkedés várható, a BUX alakulását szerdán elsősorban a Mol kereskedése fogja meghatározni.
Vágólapra másolva!

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat ugyanis szerdán közleményben jelentette be, hogy "a Mol további hajszolása a stratégiai ésszerűség ellen való", és ezért a cég visszavonja ajánlattételi szándékát.

Emlékeztetnek rá: tavaly szeptember 25-én az OMV kinyilvánította szándékát, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén részvényenként 32 ezer forintért ajánlatot tenne a Mol részvényeseinek.

Az Európai Bizottság azonban jelezte, hogy nem fogadná el az OMV javasolta kötelezettség-vállalásokat, és mivel más kötelezettség-vállalások elfogadhatatlanok lennének az OMV számára, ezért úgy döntött, hogy visszavonja javaslatát, amelyet idén január 31-én terjesztett az Európai Bizottság elé.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a 32 ezer forintos ajánlat már rég nincs beárazva. Szerinte a kérdés az, hogy mit kezd a Mol a kontrollja alatt lévő mintegy 40 százalékos részvénycsomaggal, illetve az OMV a mintegy 20 százalékosával. Véleménye szerint az ehhez kapcsolódó spekuláció fogja meghatározni a szerdai kereskedést

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről