Mélyrepülésben a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb gazdasága az utolsó negyedévben 2,5 százalékkal esett vissza. A globális lassulás következtében a japán exportbevételek folyamatosan csökkennek. A rekord szintre emelkedő energia- és nyersanyagárak nagymértékben visszavetették a fogyasztók vásárlási kedvét - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hét éve először mondta ki a japán kormány, hogy gyengül a gazdaság: a GDP a június 30-án záruló negyedévben - éves szinten - 2,4 százalékkal esett vissza, miközben az előző negyedévben 3,2 százalék volt a növekedés. A GDP-kimutatások szerint ez volt 2001 óta a legnagyobb visszaesés.

Az év elején még lassuló bővülésről beszéltek, majd az elmúlt hónapokban már stagnálásról volt szó. "Olyan időszak ez, amit Japánnak el kell viselnie. Nem tehet mást, mint hogy kivárja a gazdasági folyamatok kedvezőbb alakulását, akármilyen hosszú ideig is tart ez" - mondta Yasunari Ueno, a Tokiói Mizuho Securities Company vezető piackutató közgazdásza.

Csökkenő export

Az export: 2,3 százalékkal esett vissza, amihez hasonló három éve nem történt a szigetországban. Az import is mérséklődött ugyanakkor, 2,8 százalékkal. A fogyasztói költések 0,5 százalékkal estek vissza, ez a várakozásoknál valamivel jobb eredmény, hiszen a szakértők 0,6 százalékos csökkenésre számítottak.

A magas energia- és nyersanyagáraknak köszönhető a növekvő infláció. A szigetországban 27 éves rekord dőlt meg azzal, hogy kevesebb mint egy év alatt 7 százalékkal emelkedtek az üzemanyag- és nyersanyagárak. A nyolcvanas évek elején kirobbant második olajválság óta nem tapasztaltak hasonlót. Az élelmiszerek ára is emelkedésnek indult, 1,9 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban.

Visszaesett a vállalatok profitja is. A Toyota például az elmúlt 5 év legnagyobb eredménycsökkenéséről volt kénytelen beszámolni a napokban, de a Japan Airlines légitársaság is panaszkodik a magas üzemanyagárakra.

Van kiút

Mindezek ellenére a Japán Nemzeti Bank most enyhülésre számít. A nyersolaj az utóbbi két hónap leforgása alatt 30 dollárral lett olcsóbb. Japán köztudottan az egyik legnagyobb energiaimportőr a világon, szükségletének közel 70 százalékát behozatalból kénytelen fedezni.

A drága nyersanyagokat a lehető leggazdaságosabban használják ki, így Japán a világelső energiahatékonyság szempontjából. Csak olyan országok előzik meg, amelyek gyakorlatilag nem használnak fel energiát, mivel termelésük csak a kezdetleges földművelésre korlátozódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről