Modern trágyatárolót adtak át Turán

Vágólapra másolva!
Korszerű trágyatárolót adtak át Turán, a Galgamenti Mezőgazdasági Termelő- és Szolgáltató Szövetkezet tehenészetében, a 150 millió forintos beruházás nagyobb részét európai uniós támogatás fedezte - közölte a szövetkezet elnöke kedden.
Vágólapra másolva!

Tóth István elmondta, hogy az 550 tejelő tehénből álló ágazat évente több ezer köbméter híg és szilárd szervestrágyát "állít elő". Ezt a mennyiséget eddig felhalmozva, ezáltal talajvíz tisztaságát veszélyeztetve tárolták.

Mostantól egy háromezer négyzetméteres szigetelt, betonalapú tároló és egy háromezer köbméteres hígtrágya tároló jóvoltából - az Európai Unió előírásainak megfelelően - a környezet megkímélésével az eddigieknél jobb minőségű trágya állítható elő. Ezt a mennyiséget évi 300-400 hektárnyi termőföld javítására használják fel - tette hozzá.

A 2900 hektáron gazdálkodó szövetkezet tavaly 1,5 milliárd forintos árbevételt ért el, nagyobb részben a növénytermesztésből. A tehenészet napi 10-11 ezer liter tejet állít elő, amelyet a miskolci Minna Tejipari Zrt.-nek szállítanak - hívta fel rá a figyelmet Tóth István.

Pátori Károly, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szakértője elmondta, hogy a turai az első szövetkezet, amely az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatást nyert el. Az állattartó telepek korszerűsítése jogcímen 802 sikeres pályázat érkezett, összesen 86 milliárd forint értékben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről