Uniós pénzt vontak meg Romániától

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság felfüggesztette a SAPARD-program keretében nyertes pályázatokra pénz folyósítását Romániában, miután súlyos hiányosságokra derült fény a kifizetések ellenőrzése során. A döntés értelmében Bukarest nem juthat több forráshoz a mezőgazdaság és vidékfejlesztés támogatására szolgáló, tíz kelet-közép-európai országot érintő uniós előcsatlakozási alapból, ami Románia esetében évi 150 millió euró megvonását jelentheti. Az EB augusztus 31-éig adott időt Bukarestnek a probléma kezelését célzó részletes cselekvési terv összeállítására - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A döntés értelmében Bukarest nem juthat több forráshoz a mezőgazdaság és vidékfejlesztés támogatására szolgáló, tíz kelet-közép-európai országot érintő uniós előcsatlakozási alapból, ami Románia esetében évi 150 millió euró megvonását jelentheti. Az EU szerint nem átlátható és nem hatékony az ellenőrzés, így az is előfordulhat, hogy egy pályázónak kétszer is kifizetik az elnyert támogatást.

Az EB augusztus 31-ig adott időt Bukarestnek a probléma kezelését célzó részletes cselekvési terv összeállítására. Romániát, amely 2007 januárja óta uniós tagország, már többször elmarasztalták az agártámogatásokkal kapcsolatos anomáliák miatt: legutóbb például a román kormány többszöri ígérete ellenére sem folyósította a mezőgazdasági termelők számára a közös agrárpolitika (CAP) értelmében őket megillető támogatást, csupán a határidőnek szabott június 30-a után.

Az EB június végén a mezőgazdasági támogatások megvonására kényszerült Bulgáriával szemben is, miután szabálytalanságokat találtak a források felhasználásában, és a bűnözés, a korrupció elleni elégtelen fellépés miatt is élesen bírálta Szófiát. A körülmények javulása nyomán Brüsszel augusztus elején engedélyezte a SAPARD-programok nemzeti költségvetésből történő finanszírozását, s a bolgár támogatások újbóli megindítását is kilátásba helyezte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!