Jót tett a nemzetközi bizalom a forintnak

Vágólapra másolva!
A régiós valutákkal együtt erősödött a forint a bankközi devizapiacon. A nap végére 240 alá, zárásra 239,30/40-re kúszott a forint/euró árfolyam.
Vágólapra másolva!

Devizánk így a térségben a legnagyobb, másfél százalékos nyereséget könyvelte el. A zloty 0,7, a cseh korona 0,2 százaklékot erősödött az euróhoz képest.

A forint a dollárral szemben is erősödött, 166,28/37-en zárt.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője úgy vélekedett, hogy a forintot - csakúgy, mint az összes feltörekvő devizát - a nemzetközi befektetői bizalom visszatérése erősítette. Ugyancsak segíthetett a forintnak az MNB napvilágot látott jegyzőkönyve, amelyből kiderül, hogy az augusztus 25-i kamatdöntés majdnem egyhangú volt. A monetáris tanács tagjai tehát (Bánfi Tamás kivételével) cseh kollégáikkal ellentétben nem akarták gyengíteni a magyar devizát.

A közeljövővel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott: "Kérdéses persz, hogy a jelenlegi pozitív hangulat meddig marad jelen a piacokon. Mindenképpen attól fog függni, hogy a következő hét elején milyen átfogó megoldási javaslattal állnak majd elő a tengerentúlon."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!