Élő:
Vágólapra másolva!
120 ezren nézték az élő közvetítést és több mint félmillióan látták a közösségi médiában az év legnagyobb és legrangosabb vitorlásversenyét, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat, amelyet a Forma-1-es autóversenyekhez hasonlítható izgalmas csata végén az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty katamarán nyert meg, Józsa Márton kormányos irányításával. Egy női egység volt a legkitartóbb, több mint 41 órát töltöttek a vízen.

Az 510 hajóból álló mezőny csütörtökön reggel indult neki Balatonfüredről a légvonalban több mint 150 kilométeres tókerülő viadalnak, és a versenyzők kitartását jól jellemzi, hogy több mint 450 hajó vissza is ért a célba a szombat reggel 9-kor lejáró, 48 órás limitidőn belül. A többségnek vízen kellett töltenie egy, sőt, voltak, akiknek másfél éjszakát, és el kellett viselniük a rekkenő hőséget.

vitorlázás, 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
Kékszalag a naplementében
Fotó: MVSZ/Szántó Áron

A verseny honlapjának tájékoztatása szerint a legkitartóbb a Prosecco nevű hajó volt, melynek csak hölgyek által alkotott egysége a 456. helyen, 41 óra 40 perc és 7 másodperc vitorlázás után, szombaton hajnali 2 óra 40 perckor futott be a balatonfüredi célba, ahol a hagyományoknak megfelelően az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty legénységének több tagja és Verebély Tibor versenyvezető köszöntötte őket.

A leggyorsabb hajók már csütörtök este célba értek, méghozzá a Kékszalagok 90 éves történetének egyik legizgalmasabb és legfordulatosabb versenyének végén.

A gyenge, többször változó irányú szélben végig taktikai csata zajlott, minden döntésnek, irányváltoztatásnak, kormánymozdulatnak vagy éppen vitorlacserének óriási jelentősége volt.  

kékszalag
Elképesztő izgalmakat hozott a 2024-es Kékszalag vitorlásverseny
Fotó: MVSZ/Szántó Áron

Összesen 37 hajóosztályban hirdetnek győztest az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj szombat esti díjátadó ünnepségén, ám az érmek és trófeák mellett az összes hajós jutalma volt már pénteken este a naplemente látványa. Több száz hajó haladt ekkor egymás közelében a Balaton arany színűre festett vízén Tihanynál, miközben a nap lebukott a Balaton-felvidék hegyei mögé, még a legidősebb vitorlázók sem nagyon emlékeznek ehhez hasonló látványra. A 2024-es verseny erről a festői képről, illetve a rohanógépnek is nevezett katamaránok élmezőnyének izgalmas csatájáról lesz emlékezetes. 

A 90 éves múltra visszatekintő viadalt óriási érdeklődés övezi, 120 ezren néztek a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Telekom és a Samsung együttműködésében gyártott élő közvetítést, a közösségi médiában pedig több mint félmillióan látták Európa legnagyobb létszámú, legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét.

Küzdelem az utolsó percig

Meglepetésre a rekorder és címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty rosszul kezdett, a balatonkenesei bóját a kilencedik, míg a siófokit a 10. helyen vette, miközben az élen kialakult egy három katamaránból álló élboly. A Prospex-Delta Sailing Team, az RSM Sailing Team és a Process Solutions katamarán sokszor szinte fej-fej mellett haladt, többször helyet cseréltek. A kenesei bóját az RSM érte el először, Siófokon a Prospex-Delta fordult első helyen, Keszthelyen ismét az RSM, de nem sokkal később már átvette a vezetést a 13-szoros bajnok Litkey Farkas és a Process Solutions.

Balaton, Kékszalag
Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte az 56. Kékszalagot
Fotó: Best Ever Kommunikációs Ügynökség 

A nyugati medencében aztán a Fifty-Fifty magára talált. Keszthelyen a 6. helyen fordultak Józsa Mártonék, igaz jelentős, 1 óra 48 perces hátránnyal. Ezt követően a feltámadó szélben sorra érte utol vetélytársait a címvédő. Az izgalmak tovább fokozódtak, amikor szembe találták magukat a katamaránok a több száz hajóból álló főmezőnnyel, amelynek tagjai naplementekor szabályos közlekedési dugót okoztak, majd még épp időben átjutottak a Tihanyi-szoroson. 

A füredi befutó előtt a szélviszonyok inkább a Fifty-Fifty-nek kedveztek, amely a Forma 1-es futamokra emlékeztető módon üldözte az élen haladó Prospex-Deltát és drámai csatában, az utolsó pillanatokban előzte meg. Így több mint 12 órás küzdelem végén elsőként az MLS Raiffeisen Fifty Fifty haladt át a balatonfüredi móló előtti célvonalon. A második a Prospex-Delta Sailing Team, a harmadik pedig az RSM Sailing Team lett, Litkey Farkas a Process Solutions katamaránnal negyedikként ért célba.

A Fifty Fifty kormányosa, Józsa Márton a fantasztikus hajrá után a parton először a riválisoknak gratulált. "Elismerés az ellenfeleknek, fantasztikusan vitorláztak, gratulálok nekik. Ez volt eddig a legkomolyabb, a legélesebb győzelem, a legizgalmasabb csatánk. Gyenge szeles versenyen sikerült bizonyítanunk. Taktikai győzelem volt, de ehhez kellett, hogy a felkészülési időszakban sokat dolgozzunk a hajó könnyűszeles beállításain" – mondta Józsa Márton. 

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!