EKB-vezető védte a bankmentéseket

Vágólapra másolva!
Védelmébe vette az Európai Központi Bank egyik vezetője azt, hogy közpénzeket vetnek be a nyugati kormányok a pénzügyi válság által érintett bankok megmentésére. Az ilyen mentőakciók "kevesebbe kerülnek, mintha hagynák a bankokat összeomlani"- közölte Marko Kranjec, az EKB kormányzótanácsának tagja.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Kranjec egy rigai pénzügyi konferencián fejtette ki hétfőn, hogy a pénzügyi szektort lépésenként, szervezett módon kell mentesíteni a mérlegeket terhelő kockázatoktól. "Amennyiben a mentőakciók egyidejűleg történnek, a pénzügyi rendszer összeomolhat " - vélekedett Kranjec, aki egyben a szlovén jegybanknak is az elnöke.

Kranjec megjegyzése követi a belga, a holland, és a luxembourgi kormánynak a megállapodását arról, hogy 11,2 milliárd eurót mozgósítanak a Fortis pénzügyi csoport megmentésére. Nagy-Britanniában a kormány a Bradford & Bingley jelzálogpiaci hitelező érdekében vet be állami pénzeket. A német állam is szerepet vállalt egy többmilliárd eurós mentőakcióval a Hypo Real Estate megmentésében.

Krajnec szerint a pénzügyi válság folytatódni fog még bizonyos ideig, de hogy mennyi ideig, annak jóslásába nem bocsátkozott. Hangsúlyozta viszont, hogy piaci és szabályozási eszközöket egyaránt be kell vetni a válság enyhítésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!