A forint úgy táncol, ahogy a zloty fütyül

Vágólapra másolva!
Szerdán reggel 241 és 242 forint között mozgott az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, szemben a kedd délutáni 242,50-243 forintos szintekkel.
Vágólapra másolva!

Az erősödés részben annak köszönhető, hogy a nemzetközi piacokon megnyugodtak a kedélyek, s az elmúlt napokban többéves mélyponton is megforduló tőzsdeindexek felfelé indultak.

A pénzügyi rendszer működése szempontjából létfontosságú AIG megmentése ugyanakkor csak átmeneti nyugalmat hozott a piacokra. Sok elemző szerint ugyanis korai lenne kijelenteni, hogy vége a válságnak, s ez érzékelhető a magyar devizapiacon is.

Gondi István, a Raiffeisen szakembere az [origo]-nak elmondta: a bankok egymással visszafogottan üzletelnek, az esetleges további csődöktől félve egymás felé nem akarnak jelentős kitettséget kialakítani. Főleg a feltörekvő piacokon korábban jóval aktívabb amerikai befektetési bankokkal kötött üzletek volumene csappant meg, ami a Lehman csődje és a Merrill Lynch felvásárlása miatt teljesen érthető.

A törékeny helyzet miatt egyelőre a közeljövőben a 220-230 forintos euróárfolyam nem tűnik reálisnak, a következő hónapokban inkább a 235-250 forintos intervallumban ingadozhat majd az euró árfolyama. "A magyar deviza jelenleg úgy táncol, ahogy a zloty fütyül" - mondta Gondi, utalva arra, hogy az euró 2011-es lengyelországi bevezetéséről szóló múlt heti bejelentés óta a lengyel fizetőeszköz szabja meg a forint árfolyamának mozgását.

A zloty sorsáról egyébként délután tárgyalnak majd az lengyel illetékesek, a kormány és a jegybank szakemberei. Az egyeztetések eredménye befolyással lehet majd a lengyel és a magyar deviza árfolyamára is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!