Száztíz dollár körül maradt az olaj ára

Vágólapra másolva!
Kedden megszilárdult a kőolaj ára a szabadpiacon a hétfői visszaesést követően annak hatására, hogy enyhült a Guustav hurrikán erőssége és csökkent a kínai olajimport. Közben tovább veszített értékéből az arany.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kedd reggel 109,30 dollár volt Londonban a legközelebbi határidőre, 11 centtel olcsóbb a hétfői zárónál. Hajnalban 29 centtel drágább volt. Hétfőn 4,64 dollárral lett olcsóbb.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre kedd reggel hordónként (159 liter) 110,81 dollár volt a chicagói Globexen, 4,65 dollárral olcsóbb a pénteki New York-i zárónál. Hétfőn a hivatalos New York-i (NYMEX) jegyzés zárva volt, országos ünnep miatt.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin gallononként (3,78 liter) 2,7450 dollár volt a Globexen, 0,1092 dollárral olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

A földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 7,518 dollár volt a Globexen, 0,425 dollárral olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 987,00 dollár volt, azonos a hétfői záróval.

Gustav már nem aggasztja a piacot

Kedden megszilárdult a kőolaj ára a szabadpiacon, miután hétfőn nagyot esett, mert a legújabb karibi hurrikán, a Gustav nem igazolta az aggodalmakat: négyesről egyes fokozatúvá, trópusi viharrá enyhülve nem tett kárt a Mexikói-öbölbeli olaj- és gázkitermelő berendezésekben.

Közben az Atlanti-óceán fölött alakul a következő hurrikán, az Ike. Az utóbbi napokban közvetlenül a hurrikánveszély mozgatja a kőolaj árát. Hosszabb távra sem jósolnak különösebb áremelkedés. A dollár ismét emelkedő pályán van, ez szintén tőkét von el a nyersanyagpiacokról

Csökkent a kínai olajimport

Közben kiderült, hogy az OPEC olajtermelése augusztusban negyedik hónapja nőtt egyvégtében, és semmi jele, hogy a szervezet következő, jövő keddre tervezett miniszteri értekezletén bárki komolyan javasolná a termelés csökkentését. Az OPEC azt jósolja, hogy termelése az idén kényelmesen meghaladja a keresletet, és jövőre nem csak az OPEC-országok, hanem a többi olajtermelő termelőkapacitása is gyorsabban növekszik majd a keresletnél.

Nemrég az amerikai energiaügyi minisztériumban közölték, hogy az Egyesült Államok kőolajfogyasztása az első félévben napi 800 ezer hordóval csökkent, ez 1982 óta a legnagyobb visszaesés. Az Egyesült Államok a világ legnagyobb olajfogyasztója.

A második számú fogyasztó országban, Kínában azt jelentette a vámhivatal, hogy a kőolajimport júliusban 8,3 százalékkal kevesebb volt, mint júniusban, és 7 százalékkal kevesebb a tavaly júliusinál is. Éves összehasonlításban emberemlékezet óta nem volt visszaesés Kínában. Ezzel az első héthavi importnövekedés 8,3 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, miután tavaly 12,4 százalékkal, 2006-ban 14,5 százalékkal nőtt a kínai nyersolajimport.

Tovább esett az arany ára

Kedd reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 814,20 dollár volt Szingapúrban azonnalra, egyheti mélyponton, 2,95 dollárral olcsóbb, mint Londonban hétfőn későn.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!