Amerikára vár a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 268,22 pontos csökkenéssel, 18 861,51 ponton nyitott pénteken, ami a csütörtöki záró értékéhez képest 1,40 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Eltérően vélekedtek a BUX pénteki nyitását illetően az MTI által megkérdezett elemzők, abban azonban egyetértettek, hogy a kereskedést alapvetően az amerikai kongresszus üléséről érkező hírek fogják befolyásolni, amelyen a 700 milliárd dolláros bankmentő csomagról tárgyalnak.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint enyhén pozitív tartományban nyithat a budapesti tőzsde és ezt az irányt tarthatja egészen az amerikai piac nyitásáig, illetve a délutáni, amerikai makrogazdasági adatok nyilvánosságra kerüléséig. A felülvizsgált, amerikai GDP növekedési adat, illetve a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexe egyaránt eltérítheti a kereskedési irányt.

Illés László emlékeztetett arra, hogy az amerikai kongresszusban csütörtökön nem tudtak megegyezni a 700 milliárd dolláros csomagot illetően, a tárgyalások pénteken folytatódnak. George Bush amerikai elnök utasítására a kongresszusi egyeztetés a hétvégén is folytatódhat.

A Richter lehet a hét nyertese

Az elemző kiemelte a Richter papírokat, amelyek korrekció nélkül folyamatosan emelkedik és ezt a tendenciát pénteken is folytathatja.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a BUX negatív tartományban nyit, elsősorban azért mert Amerikában csalódást okozott, hogy a bankmentő csomaggal kapcsolatos tárgyalások nem vezettek eredményre csütörtökön.

A BUX 550,55 pontos, 2,96 százalékos emelkedéssel, 19 129,73 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 18,4 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről