Újabb ugrás a tőzsdén: OTP, Mol szüneteltetve

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 864,49 pontos emelkedéssel, 12 609,24 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, keddi záró értékéhez képest 7,36 százalékkal erősödött. A Mol 870 forinttal, 9,23 százalékkal 10 300 forintra erősödött. Az OTP részvények ára 320 forinttal, 11,11 százalékkal 3200 forintra nőtt.
Vágólapra másolva!

A jelentős növekedés miatt ma sem maradt el a már-már szokásos kereskedés-felfüggesztés: a jelentősebb papírok közül az OTP-t és a Mol-t is szüneteltették néhány percre 10 százalékot meghaladó emelkedés miatt - adta hírül a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az OTP később több alkalommal elérte, és percekig tartotta a legfeljebb megengedett 15 százalakos emelkedést a Budapesti Értéktőzsdén. A tőzsdei szabályzat szerint az "A" kategóriás részvények esetében maximum ekkora lehet a napi árelmozdulás a bázisárhoz képest.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az előző napihoz hasonló emelkedésre számít a szerdai kereskedési nap kezdeti szakaszában. A későbbiekben azonban ugyanúgy a nemzetközi trendtől függhet a magyar tőkepiac.

A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és az Európai Uniótól kapott 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövre kitérve elmondta: a csomag segítségével Magyarország könnyedén ledolgozhatja az "Izland-effektust", vagyis helyreállhat a külföldi befektetők bizalma a magyar piaccal szemben.

A Concorde elemzője ugyanakkor hozzátette: a külföldi szervezetek segítsége a forint elleni spekuláció kivédésére alkalmas, a tőzsdei folyamatokra nincs közvetlen hatása. A magyarországi piacot továbbra is elsősorban a nemzetközi piaci hangulat befolyásolja, így egy esetleges külföldi hangulatváltásra könnyedén "eltörhet" az emelkedő budapesti börze is - fűzte hozzá.

Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője elmondta: a leginkább kivárással jellemezhető amerikai piaci hangulat hatására a BUX-részvényindex "könnyedén elbizonytalanodhat" a 12 000 pontos szerdai technikai célár átlépése után. Hozzátette: a nap folyamán meghatározóak lehetnek a németországi inflációs, és a tengerentúlról érkező olajkészletekre vonatkozó adatok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről