A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rendkívüli ülés az Unicreditnél

Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülésen döntött a tőkeemelésről az Unicredit vezetősége. A bank - amelynek Magyarországon száz fiókja van - nem kívánja eladni kelet-európai részlegeit, bár ezekre állítólag már bejelentkezett a spanyol Banco Santander, amelyet Amerikában és más európai országokban is szóba hoztak bizonyos pénzintézetek felvásárlásával. Az Unicredit igazgatótanácsa "teljes támogatásáról és bizalmáról" biztosította a menedzsmentet vasárnapi rendkívüli ülésén.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Pénzügyi helyzete megszilárdítását célzó tőkeemelésről döntött vasárnap délután kezdődött ülésén a kiterjedt kelet-és közép-európai érdekeltségekkel is rendelkező olasz UniCredit vezetése. A piaci értékét tekintve második olasz bank igazgatósága 5-6 milliárd eurós tőkeemelésről tanácskozott az előzetes hírek szerint. Egy - korábban cáfolt - több milliárd eurós részvénykibocsátás lehetősége sem kizárt. A cél az UniCredit csoport tőkemegfelelési mutatójának (Tier 1 ratio) javítása, 6,2 százalékra. A mutató június végén 5,7 százalék volt.

Sajtójelentések szerint az újratőkésítési elképzelések két pilléren nyugszanak: az egyik rész egy új részvénykibocsátás, amely 3-3,5 milliárd euró értékben az idei osztalékot lenne hivatva fedezni, valamint 2-2,5 milliárd eurónyi hosszú távú, részvényre váltható kötvény kibocsátása.

Nem adják el a kelet-európai részlegeket

Előzőleg az UniCreditnél azt közölték, hogy a csoport tőkemegfelelési mutatójának javítása érdekében eladnák török biztosítási részlegüket, és zártvégű alapba választanák le a bankcsoport mintegy 1,8 milliárd eurós ingatlan-portfolióját. Kelet- és közép-európai üzletágukkal kapcsolatban nincsenek eladásai tervek.

Egy spanyol lap kérdésére - amely arról közölt értesüléseket, hogy a spanyol Santander bank esetleg ajánlatot tenne az UniCredit kelet-európai részére - az UniCredit egyik szóvivője azt felelte: a kelet- és közép-európai térség kulcsfontosságú piac és növekedési motor a csoporton belül, így eladása nincs napirenden.

A helyén van az első ember

- A helyemen vagyok - nyilatkozta az UniCredit vezérigazgatója szerdán este a RAI olasz állami televízióban, amikor a lemondásáról szóló híresztelésekről kérdezték. Alessandro Profumo kijelentette, nem gondolt arra, hogy lemondjon posztjáról, hozzátéve: bankja szilárd alapokon áll. Az olasz bankok közül az UniCreditet érinti leginkább a hitelválság, mivel a pénzügyi csoport bevételeinek több mint felét a hazai hitelpiacon kívül realizálja. Profumo vasárnap megint megerősítette, hogy nem mond le.

Az UniCredit részvényeivel való kereskedést szerdán többször is felfüggesztették a tetemes árfolyamcsökkenés miatt, a papír azonban a nap végére 11,24 százalékos nyereséggel zárt. A hét első két napján rekord mértékben, 22 százalékkal esett a bankcsoport részvényeinek árfolyama.

Vártnál nagyobb nyereség

Az UniCredit novemberben ismerteti a harmadik negyedév eredményeit. A bank a második negyedben a vártnál nagyobb nyereségre tett szert: az adózott eredmény 1,87 milliárd euró volt - miközben elemzők 1,67 milliárdot vártak -, de 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a jutalék-és díjbevételek csökkenése és a jelzáloghitel-válság kihatásai miatt.

A bankcsoport a jövőbeli növekedés motorját is Közép-Kelet-Európában látja, itt a bevételek 24 százalékkal nőttek a második negyedben, a térségbeli érdekeltségek adózott eredménye 416 millió euró volt, míg az első negyedben 326 millió. Az UniCredit 22 nyugat- és kelet-európai országban van jelen; fiókjainak száma meghaladja a tízezret. Magyarországon az idén szeptemberben Miskolcon nyitotta meg századik magyarországi fiókját.

Negatívra rontották a kilátásokat

Ugyanakkor az eddigi pozitívról a köztes stabil fokozat kihagyásával egyenesen leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta csütörtökön az UniCredit bankcsoport és egyes érdekeltségei adóskockázati osztályzatainak kilátását a Fitch Ratings.

A hitelminősítő londoni indoklása szerint a csoport jövedelmezősége ugyan hagyományosan jó, teljesítményére azonban az utóbbi időben nyomást gyakoroltak a globális vagyonkezelői szektor nehézségei, a gyenge olaszországi és németországi makrogazdasági kilátások, valamint egyes közép- és kelet-európai piacok kevésbé kedvező prognózisai.

Romlott a lengyel Pekao besorolása is

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint a meredek kilátásrontás az anyavállalaton kívül vonatkozik a német Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG (HVB), valamint az osztrák Bank Austria Creditanstalt AG osztályzataira is, azok megerősítésével együtt.

A kelet-európai hálózaton belül ugyancsak negatívra romlott pozitívról a lengyel Bank Pekao osztályzati kilátása - ez a pénzintézet 60 százalékban van az Unicredito Italiano SpA tulajdonában. Több más térségi érdekeltség, így a romániai UniCredit Tiriac Bank és az ukrajnai Ukrsotsbank kilátása eddig is negatív volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!