Leminősítette az S&P a Molt

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's kedden módosította, rontotta a Mol hosszú távú hitelminősítését BBB- (negatív kilátással) besorolásról BB+ besorolásra (stabil kilátással) - közölte a Mol kedden a BÉT honlapján. Ugyanakkor a Mol bejelentette a beruházások visszafogását és a működési költségek csökkentésének tervét is.
Vágólapra másolva!

A Mol közleménye emlékeztet arra, hogy az S&P azután hozta meg döntését, hogy november 17-én Magyarország hitelminősítését "BBB" besorolásúra csökkentette (negatív kilátással), mely az országot, illetve a régiót sújtó recesszióra vonatkozó általános várakozásokat tükrözi.

A nemzetközi hitelminősítő bejelentése szerint a magyar olajipari vállalat hosszú futamú adósosztályzata "BB plusz"-ra romlik, a besorolás egyben lekerül a július közepe óta érvényben volt, negatív előjelű figyelőlistáról. Az új osztályzat kilátása stabil.

Az S&P londoni bejelentése szerint az osztályzatrontás tükrözi a 22,155 százaléknyi INA-részesedés adósságból finanszírozott megvásárlását, és az S&P azon várakozását, hogy az ágazati klíma romlani fog, tovább gyengítve a csoport adósi mutatóit 2009-ben.

Túl sok az idegen tőke

A Standard & Poor's szerint a múlt havi INA-tranzakció után a Mol kiigazítással számolt adósságállománya 1130 milliárd forintra emelkedett. Ennek következtében a csoport 2008 egészére számolt adósságrátája várhatóan a "BBB mínusz" besoroláshoz megkövetelt szint alá fog gyengülni.

Mindehhez a makrogazdasági kilátások súlyos romlása járul; a magyar gazdaság teljesítménye jövőre csökkenni fog az előrejelzések szerint, ahogy a globális gazdasági környezet is romlik, áll a hitelminősítő elemzésében.

Az Standard & Poor's 2005 szeptemberében adta meg a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a "BBB mínusz"-t első vllalati minősítésként a Molnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!