Már 2012-ben is lehet magyar euró

Vágólapra másolva!
Ütemesen és jelentősen csökken a magyar adósi kockázat árazása a londoni adósságpiacon - közölték hétfőn londoni piaci elemzők az MTI-vel. Londoni elemzői körökben - a Nemzetközi Valutaalap programjához kötődő pótlólagos kiigazítások figyelembevételével - megjelent az első olyan előrejelzés, amely szerint Magyarország akár már 2012-ben is csatlakozhat az euróövezethez.
Vágólapra másolva!

Az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre jelenleg 302,5 ezer euróba kerül, a piaci pánik csúcspontján kért több mint 600 ezer euró helyett.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott heti felzárkózó térségi helyzetértékeléseinek múlt hét végi legfrissebb összeállítása szerint a piac hozzávetőleg 24 százalékos valószínűséggel árazta a magyar szuverén adósságtörlesztés leállását ötéves távlatban.

A GS londoni elemzői úgy tartják: ez minden valószínűség szerint "hatalmas mértékű túlbecslése" volt a nem törlesztővé válás esélyének.

A Goldman Sachs közölte: nem számol azzal, hogy a közép-európai EU-tagországok leállnának szuverén devizaadósságuk törlesztésével. A ház meglepőnek nevezte, hogy a piac ilyen nagy mértékben átértékelte EU-tagállamok törlesztési csődjének valószínűségét.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport a magyar pénzügyi védőcsomagról kiadott új elemzésében azt írta: a csomag részét képező "méretes" EU-hozzájárulás, valamint a fájdalmas költségvetési programra tett magyar kormányzati kötelezettség-vállalás mögött valószínűleg egy olyan stratégia áll, amelynek célja a gyors magyar eurócsatlakozásról szóló konkrét tervek kidolgozásának lehetővé tétele.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint Magyarország 2010 elejére vagy akár még korábbra is kitűzheti belépését az eurócsatlakozás előtt kötelező árfolyamrendszerbe, ami az euró bevezetésének lehetséges dátumát 2012 elejére is előre hozhatja.

A Goldman Sachs múlt hét végi londoni elemzésében megerősítette: alapeseti forgatókönyve továbbra is az, hogy Lengyelország és "valószínűleg" Magyarország jövőre belép az ERM-II.-be, és Lengyelország 2012-ben, Magyarország pedig 2013-ban bevezetheti az eurót.

Citybeli elemzői körökben az eddigi konszenzus Magyarország 2014-es euróövezeti belépését valószínűsítette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!