Rákapcsolhat a forint

Vágólapra másolva!
Az EKB csütörtöki kamatcsökkentése miatt pénteken erősödhet a forint, hosszabb távon pedig az állampapír-piaci helyzet további javulása kedvezhet a magyar devizának.
Vágólapra másolva!

Pénteken a többi régiós devizával együtt a forint is erősödhet az euróval szemben - vélik a Dow Jones hírügynökségnek reggel nyilatkozó szakértők. Szerintük a magyar deviza és társai az Európai Központi Bank csütörtöki - alapítása óta nem látott legnagyobb mértékű - 75 bázispontos kamatvágása miatt kerülhetnek emelkedőre.

Péntek reggel egyébként az eurót 261,40/90, a dollárt pedig 204-205 forinton jegyezték a londoni bankközi piacon, ami nem jelent számottevő változást a csütörtöki záráshoz képest.

Hosszabb távon az ország iránt helyreálló bizalom és az állampapírpiacba visszatérő élet a forint erősödését hozhatja magával. Az állampapírok vételéhez ugyanis forintra van szükség, így a tartósan magasabb kereslet a forint vételi pozícióinak erősödéséhez (több forintvásárlási tranzakcióhoz), ezen keresztül pedig a hazai deviza erősödéséhez vezet. Az állampapírpiac pedig csütörtökön már az élélnkülés jeleit mutatta, a hozamok óriásit estek, ami a kereslet növekedésére utal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!