Kamatcsökkentés ellenére süllyedt a Nikkei

Vágólapra másolva!
Közel 1 százalékos vezsteséggel fejetzte be a pénteki kereskedés a tokiói részvénybörze irányadó mutatója, a 225 részvény teljesítményét jelző Nikkei.
Vágólapra másolva!

A tokiói értéktőzsde fő mutatójának pénteken nem használt a kamatcsökkentés sem. A Bank of Japan pénteken az egyre rosszabb gazdasági helyzetre hivatkozva, 0,3 százaléktról 0,1 százalékra csökkentette irányadó kamatát. Az intézkedés az amerikai Fed keddi, hasonló intézkedését követte.

A jen ugyan olcsóbb lett, de átmeneti javulás után a részvénypiac kissé visszaesett. A befektetők szerint a monetáris lazítás nem kezdeményező lépés volt, a japán jegybankárok lépése inkább követi a piacot. Rontotta a hangulatot, hogy piaci pletykák szerint a világ egyik vezető autógyártója, a Toyota valószínűleg újabb borús profitfigyelmeztetést adhat ki.

A 225 válogatott részvény mozgását tükröző irányadó index, a Nikkei végül 0,9 százalékkal 8588 pontra gyengült. A pénteki süllyedés ellenére a hetet pozitívan zárta az index, az öt kereskedési nap alatt 4 százalékkal került feljebb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!