Hangulatfüggő a forint, most épp erősödik

Vágólapra másolva!
A "vége a válságnak" hangulat, ami ma tapasztalható a világ piacain, a forintot is erősíti, ennek köszönhetően 263,5 forint közelébe ért az euró reggel. Összességében unalmas, karácsonyi kereskedés folyik a devizapiacon alacsony forgalom mellett - de ilyenkor is jöhetnek a meglepetések.
Vágólapra másolva!

Gondi István, a Raiffeisen Bank devizaelemzője szerint az árfolyam a hírek függvényében alakul, mivel most éppen pozitív a hangulat, ezért erősödik a forint. Később azonban ez fordulhat, így 268-ig is gyengülhet a hazai fizetőeszköz a héten. Év végére az emberek kedve és pénze is elfogy, senki nem szeretne most nagy mozgásokat, ennek ellenére van pár tényező, ami meglepetést hozhat.

Nincs kizárva, hogy soron kívül - ahogy október 22-én a három százalékpontos emelésnél - ma körülbelül 0,5 százalékpontot vág a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamatából - mondta az elemző. Az irány egyértelmű, mindenki csökkentést vár, de az időzítés nem ismert (a következő hivatalos kamatdöntés karácsony előtti napokban lesz).

Erre mutat az is, hogy Orbán Viktorral egyetért már Gyurcsány Ferenc is a többi országra jellemző kamatcsökkentésben, azaz monetáris szempontból "már létrejött a nagykoalíció". A szakember viszont úgy tartja, hogy egy nagyobb - például 3 százalékos - kamatesésnek lenne csak ereje, de az most veszélyes lenne, így egy kisebb vágásnak nincs nagy tétje.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!