Nem lepte meg a Molt a szlovák euró

Vágólapra másolva!
Nem várta felkészületlenül a Mol a szlovákiai euróbevezetést - derül ki a Napi Gazdaság interjújából, melyet Molnár Józseffel, az olajipari társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettesével készítettek. A korona eltűnése jelenleg nem sok hatást gyakorol a cégre, de hosszú távon hasznos lehet e kockázat kiiktatása.
Vágólapra másolva!

A Mol legjelentősebb tagja a szlovákiai Slovnaft már az eurózónában működik a közös pénz január 1-jei bevezetésével. Az átállás már jóval korábban, két év megkezdődött, így nem volt meglepetés az euróbevezetés. Az azonnali feladatok közé csak olyanok tartoztak, mint a kutak és a szoftverek átállítása, illetve a készpénzállomány biztosítása.

Az árakkal való kalkuláció - mint más kereskedések esetén is - már korábban két pénznemben történt, egy ideig még fel kell tüntetni mindkét árszabást. Molnár szerint a teljes átállás februárra fejeződik majd be, addigra a teljes vállalatirányítási és elszámolási rendszer is átáll.

A módosítások költsége a vezérigazgató-helyettes szerint elenyésző, mivel a régiós nagyvállalat eddig is komoly üzleteket vitt euró- és dollárszámításokkal. Koronában minimális mennyiségű hitele volt a Molnak, tehát ez sem játszik nagy szerepet.

Az egyetlen nagy hatású folyomány az lehet, hogy a megszűnik a korona árfolyamával kapcsolatos összes kockázat, ami hosszú távon előnyére válhat a vállalatnak. Azonban ez csak később érvényesülhet, mivel a Mol 2010 októberéig nem kíván új forrásokért a hitelpiachoz fordulni. Addig a már megkötött 1,5 milliárd eurós hitelkeret vagy betéti állomány nyújt fedezetet a vállalatnak. A Mol nemrég történt leminősítése, ezért sem rázza meg a vállalatot, mivel bőven van idejük gondolkodni megoldásokon 2010-ig.

A válságra adott reakciók között említette Molnár József, hogy a beruházási terveket 35 százalékkal mérséklik, illetve 80-100 millió eurós költségmegtakarítást érnek el. Arra a kérdésre, hogy milyen beruházások állnak le, nem akart választ adni, mivel a terveket még csak nemrég tárgyalta a cégvezetés - olvasható a Napi Gazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről