Vágólapra másolva!
Az eddig hittnél is mélyebb a recesszió Nagy-Britanniában a pénteken kiadott, felülvizsgált végleges adatok szerint, amelyek csaknem harminc éve nem tapasztalt visszaesést mutatnak. Még nagyobb baj, hogy a mélyülésnek még nincs vége az elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A tavalyi utolsó negyedévben 1,6 százalékkal csökkent reálértéken a brit gazdaság összkibocsátása (GDP) az előző három hónappal összevetve, éves összehasonlításban pedig 2 százalékos volt a teljesítménycsökkenés, jelentették a brit statisztikai hivatalban pénteken. Nagy-Britanniában 1980 óta nem mértek ilyen meredek visszaesést negyedéves összevetésben.

A hivatal előző, most felülvizsgált becslése 1,5 százalékos visszaesésre szólt negyedévről negyedévre, illetve 1,9 százalékos mínuszra éves összehasonlításban. A tavaly harmadik negyedben a brit GDP 0,7 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, de még 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Elemzői előrejelzések szerint a brit recesszió mélyülésének még nincs vége.

A Brit Iparszövetség (CBI) nemrégiben kiadott, minden eddiginél rosszabb prognózisa szerint a brit hazai össztermék-érték visszaesése - amely már 2008 harmadik negyedévében elkezdődött - hat negyedéven át tartani fog, vagyis Nagy-Britannia, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság 2009 egészét recesszióban tölti.

Az iparszövetség úgy számol, hogy a recesszió teljes ideje - vagyis az előrejelzésben valószínűsített hat negyedév - alatt a brit GDP-érték összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idei egész éves visszaesés mértékét a szervezet 3,3 százalékosra valószínűsíti.

A kormányzati gazdaságélénkítő és banki tőkepótló programok nyomán citybeli elemzők évtizedek óta nem látott költségvetési hiányt is jósolnak Nagy-Britanniában.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég ITEM Club nevű gazdasági előrejelző részlegének Londonban kiadott új prognózisa szerint az áprilisban kezdődő költségvetési évben a brit kormánynak már nem lesz sok mozgástere a további növekedésserkentő lépésekhez, mivel a nettó állami hitelfelvételi igény a jelenlegi állapot alapján is eléri a 180 milliárd fontot.

Ez a következő pénzügyi évre becsült GDP-érték arányában 12,6 százalékos költségvetési hiánynak felel meg - áll az előrejelzésben. A deficit így 50 százalékkal nagyobb lenne, mint amennyit Alistair Darling brit pénzügyminiszter tavaly ősszel közzétett előzetes költségvetési Az ITEM Club szakértői szerint még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten közzétett, 11 százalék körüli brit államháztartási deficittel számoló jövő évi jóslata is "túlzottan derűlátó".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!