Vágólapra másolva!
"Álláspontom szerint a legjobb, ami a General Motors (GM) vállalattal megtörténhet, hogy csődvédelmet kérnek" - mondta John McCain amerikai szenátor egy televíziós interjúban. Szerinte ezalatt az autógyár átszervezheti magát, újratárgyalhatja munkavállalóival a szerződéseket, és megerősödve kerülhet ki a válságból.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A General Motors csökkenti vezetői fizetéseit és megszűntet 47 ezer munkahelyet annak a programnak a keretében, amelyet az amerikai kormány követelt meg az állami hitelekért cserébe. A GM vezérigazgatója, Rick Wagoner az eddigi 13,4 milliárd dollár segély mellé újabb 16,6 milliárdot kérne a túlélés biztosítására.

A legnagyobb amerikai autógyár 82 milliárd dollár veszteséget halmozott fel azóta, hogy 2004-ben utoljára profitot termelt. Az autóeladások 2008-ban 16 százalékkal estek vissza, 16 éve a legalacsonyabb szintre.

John McCain mellett, aki a végül nyertes Barack Obama ellenfele volt a tavalyi amerikai elnökválasztáson, egy másik republikánus szenátor, Richard Shelby is a támogatások ellen érvelt. Szerinte segélyezni valamit hosszú távon soha nem működőképes. Az alabamai szenátor azt javasolta, hogy "menjenek csődvédelem alá. Ez az, ahová tartoznak. És akkor majd újraszervezhetik magukat."

A republikánusok vezetője, John Boehner szerint sem szabadna az államnak több segélyt adni a GM-nak, amíg "meg nem mutatják, hogy tudnak hosszú távon működőképesek maradni." Az autóipari óriás közleményben tudatta, hogy nem változott az álláspontjuk a csődvédelemről, azaz az újabb támogatás elmaradásával nem marad más lehetőségük - írja a Bloomberg.

Vasárnap két megállapodást is sikerült nyélbe ütni a kanadai partnerekkel. Az Egyesült Államok északi szomszédjának kormánya hiteleket biztosít a GM-nak, de ennek feltétele egy másik megegyezés volt. A Kanadai Autóipari Munkások szakszervezetének beleegyezése is kellett, amely most megérkezett. A vállalat kanadai munkásainak többsége aláírta a megegyezést. Mint mondták: "ez a legtöbb, amit elérhettünk, a többi alternatíva rosszabb volt" - olvasható a Wall Street Journal cikkében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!