Nyolc százalék felett az amerikai munkanélküliség

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Februárban 651 ezerrel csökkent az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség elérte a 8,1 százalékot - ez 1983 óta a legmagasabb arány. Az év eleje óta folyamatosan növekszik az országban a munkanélküliség: januárban 7,2, februárban 7,6 százalékot mértek.

A Reuters által kérdezett 78 elemző átlagosan 648 ezer dolgozó elbocsátására számított, a Dow Jones által kérdezett elemzők pedig 652 ezer fős csökkenést vártak a foglalkoztatottak számában.

"Minden fontosabb gazdasági adat egy elég meredek visszaesés fele mutat. A gazdaság teljesítőképessége is csökken, ugyanúgy, ahogy az előző év negyedik negyedévében is láttuk" - mondta Bob DiClemente, a Citigroup vezető közgazdásza a Reuters kérdésére.

"A cégek csökkentik a költségeiket, hogy védjék magukat, ezért szaporodnak az elbocsátások. Ez egy nagyon komoly recesszió tünete" - folytatta. A Citigroup egyébként 700 ezer új munkanélkülivel számol. A csökkenő profitrátával és bevételekkel küzdő cégek elbocsátásai a háztartások számára is komoly gondot okoznak. A lakossági fogyasztás, ami az Egyesült Államok GDP-jének jelentős részét adja, 4,3 százalékkal esett az év végén.

A kormányzat 787 milliárd dolláros élénkítő csomagja és az adócsökkentések újraéleszthetik a gazdaságot, de az elemzők szerint az elbocsátások így is folytatódni fognak. 2010-re összesen 9,5 százalékos munkanélküliségi arányt jósolnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!