Belehúzott az OTP, kiáll a forintért az MNB

Vágólapra másolva!
Szárnyalt az OTP és magával húzta a BUX-ot, Amerika viszont ismét jelentős veszteséggel zárt hétfőn. Az EBRD-elnök lerövidítené az eurócsatlakozás idejét, Juncker azonban elutasítja a javaslatot. Románia uniós- és IMF-hitelért is folyamodhat. Trichet látja az alagút végét. Az MNB több eszközzel is stabilizálná a forintot, míg a török jegybank is védi valutáját. Kedden az uniós pénzügyminiszterek tárgyalnak a kedvezményes áfakulcsról.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Központi Statisztikai Hivatal ma teszi közzé a távközlés-, és internet szektor, IV. negyedéves adatait. Szintén ma érkezik az angol ingatlanok árának alakulásáról, valamint a német munkanélküliségről és fogyasztói árakról szóló hírek. Ma tartja szokásos havi találkozóját az összes EU-tagország pénzügyminisztere Brüsszelben. A napirenden egyebek mellett a tagállamok stabilitási és konvergenciaprogramjainak áttekintése szerepel. Megkísérelnek megállapodásra jutni a kedvezményes áfakulcsok sorsáról is.

Tegnap történt

Jól zárt a tőzsde, az OTP 7,4 százalékos emelkedéssel húzta fel a magyar részvénypiacot.

Jól kezdett a forint is, végül 310 forint körül kellett fizetni egy euróért. Összességében a forint járt a legjobban a régiós valuták közül, ami köszönhető az MNB-elnök szóbeli beavatkozásának is.

Több eszközzel egyszerre próbálja a forint stabilitását megteremteni a Magyar Nemzeti Bank: rövidlejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ezek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el és forintot vásárol a piacon - jelentette ki a jegybank elnöke hétfőn az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Nem okozott meglepetést az államháztartás februári hiánya - önkormányzatok nélkül 294,5 milliárd forintot mutatott az egyenleg.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet úgy látja, van számos elem, ami arra mutat, hogy közeledünk a fellendülés pillanatához.

Thomas Mirow EBRD-elnök felszólította az Európai Bizottságot, vegye fontolóra az euróövezethez való csatlakozás idejének lerövidítését.

Joaqín Almunia és Jean-Claude Juncker elvetették, hogy a kelet-európai térség országait egy blokként kezeljék Juncker pedig azt is elutasította, hogy az unió részéről gyorsítsák az euróövezethez való csatlakozást.

Uniós hitel iránt érdeklődik Románia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is Bukarestbe látogat a héten.

Bár a nyitás után pozitívba fordultak a vezető New York-i tőzsdemutatók, végül jelentős veszteséggel fejezték be a napot hétfőn, mivel a befektetők változatlanul nem látják a válságból kivezető utat.

A török központi bank keddtől felújítja a devizaárveréseket a bankközi piacon, és közvetlenül is be fog avatkozni, azaz dollárt ad el líráért, ha továbbra is bizonytalan marad a török líra árfolyama.

Liaquat Ahamed, az Aspen Biztosító Holding igazgatója szerint szükség van Kelet-Európa kisegítésére. A New York Times véleményrovatában megjelent írás említi, hogy Magyarország javaslatot tett egy 240 milliárd dolláros - a Gyurcsány Ferenc-féle 180 milliárd eurós - pénzügyi csomagra.

Az izlandi pénzügyi felügyelet hétfői bejelentés szerint átvette az ellenőrzést a csődbe jutott Straumur Burdaras befektetési bank felett. Ez a bank volt az utolsó, amely működőképes maradt az októberben kirobbant pénzügyi összeomlás óta, így mindegyik izlandi bank állami kézbe került.

A nehéz pénzügyi helyzetbe került Ford szabadulni próbál svéd leányvállalatától, a Volvótól. A lehetséges vevők közt ott van a kínai Chery Auto, miután a kormány engedélyezte az indulását a felvásárlásért.

McCain szerint a legjobb, ami a General Motors (GM) vállalattal megtörténhet, hogy csődvédelmet kér. Ezalatt az autógyár átszervezheti magát, újratárgyalhatja munkavállalóival a szerződéseket, és megerősödve kerülhet ki a válságból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!