Kisebbet vágott az EKB a vártnál

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) 25 bázisponttal rekord mélyre, 1,25 százalékra szállította le irányadó refinanszírozási kamatminimumát, ami így is elmaradt a szakértői várakozásoknak szereplő 50 bázispontos mérsékléstől. Az EKB az egynapos betéti kamatot is csökkentette csütörtökön 25 bázisponttal 0,25 százalékra.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint a mostani döntéssel lezárult az EKB kamatgyengítő sorozata. Az egyszázalékos kamat valószínűleg a jövő év végéig marad érvényben. A mai döntéssel együtt az EKB október óta összesen öt alkalommal 250 bázisponttal (3,75 százalékról 1,25 százalékra) gyengítette az alapkamatot.

A mostani EKB-döntés hátterében az a megfontolás állhatott, hogy a recesszió enyhülésének egyelőre alig van jele, viszont inflációs veszély nem fenyeget, mivel az áremelkedések üteme éves szinten márciusban 0,6 százalékra, történelmi mélypontra jutott az euróövezet egészében, és még további mérséklődés is elképzelhető.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a kamatdöntést követő nyilatkozatában aláhúzta, hogy miként a világgazdaság, úgy az euróövezet gazdasága is komoly visszaesést szenved el, a kereslet szerinte valószínűleg nyomott marad egész évben. Az inflációs kilátások azonban közép- és hosszabb távon is megfelelnek az EKB kormányzótanácsa azon céljának, hogy középtávra is kevéssel 2 százalék alatt maradjon a drágulás éves üteme. Az árak nehezedő nyomás mérsékelt marad - jegyezte meg Trichet.

Ennél fontosabb, hogy utalt rá: még mehetnek lejjebb is az EKB-kamatok. Az euróövezeti pénzpolitika további fejleményeire pedig azzal célzott, hogy majd eztán várhatók a nem szokványos pénzpolitikai döntések, azaz az EKB következő kamatokat érintő tanácsülésén, de ezen majdani döntések részleteiről nem szólt. A bank likviditásjavító úgynevezett mennyiségi könnyítéseivel kapcsolatban a piac várt volna valamilyen jelzést.

Az euró a vártnál mérsékeltebb kamatcsökkentés hatására hirtelen erősödött az EKB-döntés bejelentése után: jegyzése 1,336 dollárig szaladt fel, de az EKB minden jelentősebb devizával kapcsolatban a korábbinál magasabb referenciárfolyamot közölt csütörtök délután. Az európai közös pénz árfolyama azonban újra gyengülni kezdett, amikor Trichet az EKB-kamatok további ejtésének és a nem szokványos pénzpolitika részletei következő tanácskozáson történő ismertetésének kilátásáról beszélt.

Az eurózónában az EKB szerint az idén 3,2 százalékos gazdasági visszaesés várható (az OECD szerint 4,1 százalékos). A munkanélküliség e régióban februárban 8,5 százalékot ért el, és az OECD szerint 2010-re a munkanélküliség a 12 százalékos szintre is felszökhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!