Már 281 közelében a forint

Vágólapra másolva!
Erősödéssel kezdte a napot a forint és ez a későbbiekben is kitartott. Délután egy óra előtt 281,25 forintig is esett az euró jegyzése a tegnapi 286-os záráshoz képest. A hazai pénz a dollár mozgásához van kötve, amit az amerikai gazdasági adatok rángatnak pénteken. Sokat segített a forint kurzusán a lengyel GDP első negyedéves 0,8 százalékos bővülése és a feltörekvő piacok jobb megítélése is.
Vágólapra másolva!

Nem csak a forint, de az egész régió erősödik a gyengülő dollárnak és jennek köszönhetően - mondta Kolba Miklós, az ING devizaelemzője. A forgalom továbbra is alacsony, tehát aránylag kis összegekkel is lehet mozgatni a piacot. "Amitől eddig gyengült, most attól erősödik" - fogalmazott az elemző.

A mai gazdasági adatok elsősorban a dolláron és a jenen keresztül hatnak a forintra, illetve a feltörekvő országok devizáira. Csak a forintra ható hír nem várható a közeljövőben, kivéve, ha rendkívüli esemény történik. jelentős hatással bír ugyanakkor, hogy a lengyel GDP az első negyedévben - egyedüliként a kelet-közép-európai EU-tagok között - növekedést tudott felmutatni, nem is kicsit, egy évre visszatekintve 0,8 százalékkal bővült a lengeyl gyazdaság. Ez az adat egybevág az elemzői és a varsói kormányzati várakozásokkal.

Tegnap még úgy nézett ki, hogy tovább gyengülhet a forint - vélte Sörös Csaba, a Takarékbank devizaelemzője. Szerinte így ma a 290 forintos euró se kizárt.

A balti államok gazdasági visszaesése mélyülőben van, így nem kizárt, hogy a kelet- és közép-európai államokba is begyűrűzik. Korábban a svéd jegybank félelmét fejezte ki a baltiaknak nyújtott hitellel, ami a devizatartalékaik feltöltésére szolgált.

"A baltiak helyzetének romlása növeli a közép- és kelet-európai piacokra való begyűrűzést" - mondta Lars Christensen, a Danske Bank fejlődő piacokkal foglalkozó vezető elemzője. A növekvő fenyegetettség emeli az esélyét annak, hogy a befektetők megszabadulnak a régióbeli eszközeiktől. A Wall Street Journal által megszólaltatott elemzők ennek tudják be a forint tegnapi esését is.

A feltörekvő piacok 3 hónapos kötvényei 7 éves csúcson vannak a Bloomberg szerint. A főleg az argentin és ukrán piacok által hajtott rekord mögött az áll, hogy a javuló gazdasági kilátások miatt a fizetőképesség megítélése is jobb lett. Az ilyen jellegű számítások a magyar piacon befektetőket is befolyásolják, így a forint árfolyamára is hatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről