Kifulladt a forint lendülete

Vágólapra másolva!
Péntek délben 278 forint környékén jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, ami ugyan gyengébb a csütörtöki csúcsnál, de így is kifejezetten erős szintet jelent.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel 10 óra körül egy euróért 278,30 forintot kellett adni, délben pedig 278,08 forintot, szemben a csütörtök délután feljegyzett 276 forintos, illetve az esti 280 forint körüli árfolyammal. Hajnalban 279 forintnál is drágább volt egy euró, majd 276,50 forintra ment le a jegyzés reggel 8 órára, és innen pattant vissza a kurzus.

Ugyanekkor egy dollár 207,31 forintot ért, egy svájci frankkal pedig 183,67 forinton kereskedtek.

A forint tegnapi erősödése az OTP Bank elemzői szerint a kedvező hazai makroadatok, valamint annak hatására ment végbe, hogy a nemzetközi Valutaalap (IMF) elismerte, hogy túlbecsülte a régió finanszírozási igényét.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője csütörtökön már úgy fogalmazott, hogy idővel kismértékű korrekcióra lehet számítani. A szakértő szerint a forint sorsa nagy mértékben azon múlt, hogy milyen eredménnyel zárulnak az amerikai stressztesztek. A tesztek eredménye azonban nem volt sem egyértelműen rossz, sem egyértelműen jó: a 19 amerikai bankon elvégzett vizsgálat alapján az amerikai bankrendszer nem beteg, de ahhoz, hogy ki tudja védeni a helyzet esetleges rosszabbodását, jelentős (74,6 milliárd dolláros) tőkepótlás szükséges.

Az Erste reggeli kommentárja szerint gyengült a dollár az euróval szemben, az EUR/USD kurzus megközelítette a 200 napos mozgóátlagot, sőt, tegnap el is érte azt. Ez egyelőre erős támaszt nyújthat a dollár számára, áttörése azonban erős euróvételi jelzést jelenthet. A jen is gyengült a dollárral szemben, péntek reggel 99,17-nél járt az USD/JPY kurzus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről