Hirtelen esés a tőzsdén a keddi zárás előtt

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462,61 pontos, 2,93 százalékos csökkenéssel 15 320,14 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 19,6 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest - a Mol és az OTP 4 százaléknál nagyobb mértékben.
Vágólapra másolva!

A BUX kedden nyitástól délután egy óráig csekély mértékben ugyan, de emelkedett, majd kicsit csökkent, 15 órától pedig jelentősebben esett zárásig.

A Mol 590 forinttal, 4,70 százalékkal 11 950 forintra csökkent, 2,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 155 forinttal, 4,25 százalékkal 3490 forintra esett, forgalmuk 10,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,72 százalékkal 571 forintra gyengült, forgalma 861,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 190 forinttal, 0,54 százalékkal 34 800 forintra gyengült, a részvények forgalma 4,0 milliárd forintot ért el.

A részvények túlárazottsága miatt az elmúlt időszakban fokozódott a bizonytalanság a piacon, így a nagy, intézményi befektetők felfüggesztették vásárlásaikat, a kisbefektetők egy része pedig realizálta nyereségét - magyarázta a napközbeni fordulatot Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője.

Megjegyezte, a kisbefektetők már hónapok óta játszanak a gyengülésre, például az OTP esésére, ám az alapok intenzív vásárlása miatt nem értek el sikert. Most azonban, hogy az intézményi befektetők felfüggesztették a vételeket, hirtelen az árfolyamok is esni kezdtek - mondta az üzletkötő. Véleménye szerint ez nem magyar jelenség, hasonlóan alakult a kereskedés más európai országban is.

Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír elemzője szerint inkább a profitrealizálás indokolta a napközben megindult esést. A hét további részében egyik szakértő sem vár drasztikus elmozdulást. Sőre Balázs szerint rövid távon inkább csökkenéssel kell számolni. Kuti Ákos úgy véli, a következő napok kereskedését nagyban befolyásolják majd a tengerentúli makrogazdasági adatok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről