Rekordmélységben maradt az angol kamat

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően a jelenlegi mélységi rekordszinten, fél százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki ülésén a Bank of England.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja március óta tartja érvényben a most változatlanul hagyott fél százalékos szintet. Az akkor végrehajtott fél százalékpontos csökkentés tavaly október óta a hatodik volt. A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit központi alapkamat eddig 4,5 százalékponttal csökkent az őszi csúcsszintről.

Már a januári csökkentéssel kialakult akkori, 1,5 százalékos kamatszint is történelmi mélypont volt: az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.

A brit jegybank jóval borúlátóbb a hazai gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, mint a kormány. A BoE múlt hónap közepén kiadott negyedéves inflációs jelentésének grafikus kimutatása arra utal, hogy a bank 4,5 százalékos, éves szintre számolt GDP-visszaeséssel számol az idei második negyedévben, és egyáltalán nem tartja biztosnak, hogy jövőre beindul a növekedés.

Mervyn King, a Bank of England kormányzója az inflációs jelentést ismertető londoni sajtótájékoztatón a következő tizenkét hónap kilátásairól azt mondta: nem több annak az esélye, hogy 2010 közepén a jelenleginél nagyobb lesz a brit gazdaság kibocsátása, mint annak, hogy kisebb, vagyis ugyanakkora a valószínűsége e távlatban a növekedésnek, mint a folytatódó visszaesésnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!