Félig levegőből áll a legtöbb jégkrém

Vágólapra másolva!
Európa legrégebbi és legnagyobb befolyással rendelkező fogyasztóvédelmi magazinja, a német Stiftung Warentest felmérése a dobozos vanília jégkrémeket hasonlította össze. A legmeglepőbb eredményt a jégkrémek levegőtartalmának mérésekor tapasztalták: a legtöbb jégkrém térfogatának fele levegő.
Vágólapra másolva!

A gyártóktól való függetlenségét mindvégig megőrző fogyasztóvédelmi lap júniusi számában tette közzé felmérését a dobozos vanília jégkrémekről. 22 terméket vizsgáltak, köztük több Magyarországon is forgalmazott nemzetközi márkát. A felmérés során értékelték az ízesítéshez használt anyagokat, a tejszíntartalmat, a csomagolást, a termékismertetőt, vizsgálták a mikrobiológiai jellemzőket és a termék levegőtartalmát.

Az érzékszervi vizsgálat során a termék kinézetét, ízét és állagát tesztelték. Az érzékszervi vizsgálat 40 %-ot képvisel az összesítésben, az ízesítő minősége 25 %-ot, a mikrobiológiai jellemzők 20 %-ot, a termékleírást 10 %-ot, a csomagolás pedig 5 %-ot.

A legjobb 2,2-es pontszámot és "Jó" minősítést kapott. A második legjobb termék 3,5-es pontszámával még éppen belefért a "Kielégítő" kategóriába. Az őket követők pontszámuk alapján viszont már csak a "Megfelelő" kategóriában kaptak helyet. A szöveges értékelés szerint a legjobb fagyi tartalmas, finom, a legmagasabb tejszíntartamú, és növényi zsíradékot egyáltalán nem használnak gyártása során. Az ízt vaníliakivonat adja, nem tartalmaz aromát vagy színezéket, ezzel együtt a legdrágább jégkrém volt a vizsgáltak közül.

A legmeglepőbb eredményt a fagylaltok levegőtartalmának mérése hozta. A jégkrémek gyártása során levegővel habosítják a terméket, a teszt az azonos mennyiségű fagylalthoz hozzáadott levegő mennyiségét mérte. A legjobb pontszámú jégkrémnél ez az érték csupán 22 % volt, míg az összes többi jégkrémnél 100 % körüli -jellemzően feletti- értéket mértek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még a jó minőségű termékekhez is a felhasznált alapanyagokkal megegyező űrtartalmú levegő kerül.

Ha alaposan megvizsgáljuk a termékek címkéjét, laikusként is láthatjuk, hogy az űrtartalom és töltőtömeg aránya széles skálán mozog. A jégkrémek esetében általában majd kétszeres mennyiséget kell megvennünk ugyanannyi töltőtömegért, a literes doboz jellemzően csupán 500 gr súlyú.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!