Szárnyalt az OTP, botrány a francia bankárprémiumok miatt - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Közel egy százalékkal gyengült a forint, az OTP szárnyalása felhúzta a BUX-ot, összeesőben a hazai lízingpiac, csúcson a bedőlt cégek száma. Maradt az egyszázalékos alapkamat az euróövezetben, ismét botrány tört ki a francia bankárok tervezett prémiuma miatt, a brit jegybank kiütötte a fontot - válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A magyar devizatartalékokról és az amerikai munkanéküliségről is pénteken adják közre az adatokat. Az MNB a júniusi végleges és a júliusi előzetes nemzetközi tartalékokról jelent. Németország a júniusi külkereskedelmi egyenlegről és a folyó mérlegről jelent, és mindkettőnél a többlet bővülését várják az elemzők.

Az elmúlt hetekben kialakult mozgási sávjának gyenge határát próbálgatja a forint. Csütörtök késő délután 269,70 forinton jegyezték az eurót, szemben a szerda délutáni 267,70forinttal. A forint a zlotyval együtt korrekciós fázisba került az elmúlt hetek jelentős árfolyamnyereségeit követően. A forint hétfőn hét hónapos csúcsot ért el 264,50 forintos euróárfolyamnál.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,68 pontos, 1,41 százalékos emelkedéssel, 17 851,03 ponton zárt csütörtökön. Az OTP-részvények ára közel 5 százalékkal emelkedett a szerdai záróárhoz képest.

Maradt az eurózóna alapkamata, csúcson a bedőlt magyar cégek száma

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön, a többségi piaci várakozásnak megfelelően, egy százalékon hagyta alapkamatát. A bank utoljára májusban csökkentette a kamatot, negyed százalékponttal 1,00 százalékra, rekord mélységbe. Trichet optimista.

Lassult az ipar visszaesése. Az ipari termelés 2009 júniusában 18,6 százalékkal csökkent 2008 júniusához képest, 2009 májushoz viszonyítva pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 1,9 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatok alapján.

Csúcson a bedőlt cégek száma. Idén az első hét hónapban éppen 9000 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, miközben tavaly egész évben 11 500 cég jutott erre a sorsra - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Július végéig a felszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 35 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Hazahozzák a pénzt a nyugdíjpénztárak. Holnap lép hatályba a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről szóló kormányrendelet, amelynek a devizamegfeleltetési szabályokra vonatkozó rendelkezései miatt a pénztárak a magyar értékpapírok felé fordulhatnak.

Az augusztusi fizetésekben jelenhet meg először az szja alsó sávhatárának júliusban életbe lépő - de januárig visszamenőleges - emelése miatti többlet adóelőlegek visszatérítése. A visszatérítést egy összegben, de az év végéig szétterítve is kifizetheti a munkáltató, a lapunk által megkérdezett munkaadók inkább az előbbit választják.

Beszűkült a magyar lízingpiac, betett a fotnak a BoE

Brutálisan szűkült a hazai lízingpiac április-júniusban, az előző év második negyedéhez képest 70 százalékkal csökkenést jegyzett fel a Lízingszövetség. A szövetség tagjai az év második felében a finanszírozási oldal konszolidációjával számolnak, így a lízingpiac alakulását elsősorban a kereslet befolyásolja.

Az angol font dollárhoz viszonyított árfolyama 1,6850 alá zuhant, míg az euró árfolyama 0,8540-ig ugrott fel a brit devizával szemben, mivel a brit jegybank, a Bank of England (BoE) bejelentette, hogy kibővítik a kötvényvásárlási programot 125 milliárd fontról 175 milliárd fontra.

Közfelháborodást váltott ki Franciaországban, hogy a legnagyobb bankcsoportok jelentős prémiumot terveznek szétosztani tőkepiaci kereskedőik között. Francois Fillon miniszterelnök péntekre magához rendelte a bankvezetőket, a központi bankot pedig felszólította, hogy gondoskodjon a banki javadalmazási rendszer új szabályainak betartásáról.

Hatalmas megbízási díjakat lesz kénytelen kifizetni az amerikai központi bank és az AIG biztosító az utóbbi feldarabolásában közreműködő szakemberek munkájáért. Eközben a társaság bukásáért alighanem nagyban felelős egykori vezető bírósági eljárásnak néz elébe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!