Válsághíradó: újabb amerikai bankcsődök, magyar kamatvágás jöhet

Vágólapra másolva!
Négy újabb amerikai pénzintézet húzta le a rolót a hétvégén, miközben az optimizmus töretlenül erősödik a tengerentúlon, a New York-i tőzsde, például, tíz hónapos csúcson van. Az MNB hétfőn kamatdöntő ülést tart, az elemzők szerint megint fél százalékponttal csökkenti az alapkamatot. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Hétfőn idehaza feltehetően nem jelenik meg a magyar gazdaságot jelentősen befolyásoló statisztika, a KSH legközelebb kedden közöl adatokat a kiskereskedelem júniusi alakulásáról. Külföldön sem várható igazán fontos adatközlés, az egyedüli figyelemre érdemes a brit lakóingatlanok árának alakulásáról szól majd.

Kamatdöntő ülést tart viszont hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők újabb 0,5 százalékpontos kamatcsökkentésre számítanak - ha így lesz, a jegybanki alapkamat hétfőtől 8,0 százalék lesz (ilyen alacsony legutóbb 2008 áprilisában volt).

Ez történt a hétvégén

A gazdasági kilátások valamelyes javulása ellenére az Egyesült Államokban 81-re emelkedett az év eleje óta becsődölt bankok száma.

Eközben a Wall Street egyik legfontosabb mutatója tavaly október óta nem látott szintre emelkedett, és az olajár is tízhónapos rekordot döntött pénteken.

Az orosz kormány össze akarja vonni a pénzügyi nehézségekkel küszködő két nagy autógyárat, az Avtovazt és a haszonjárműveket gyártó Kamazt.

A csődbe ment General Motors új vezetői azon gondolkodnak, hogy mégsem választják le a GM-ről a német leányvállalatot, az Opelt.

Az Egyesült Államok és Svájc megállapodott a titkos svájci számlákon rejtegetett vagyonok adatainak átadásáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről