Jelentősen csökkent a Mol eredménye

Vágólapra másolva!
Éves összevetésben kevesebb mint felére csökkent a Mol kilenchavi nyeresége - derül ki az olajtársaság kedd hajnalban publikált gyorsjelentéséből.
Vágólapra másolva!

A Mol az első háromnegyed évben 76,22 milliárd forint nettó nyereséget ért el, ami 56 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben, a működési bevételek pedig 13 százalékkal 2335,04 milliárd forintra csökkentek - derül ki az olajvállalat gyorsjelentéséből. A harmadik negyedévben az olajcég mindössze 12,6 milliárd forintos nyereséget produkált, szemben a második negyedévben elért 178 milliárd forinttal, illetve az előző év azonos időszakában feljegyzett közel 5 milliárd forintos negatív eredménnyel.

A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) az első háromnegyedévben 329,8 milliárd forint volt, 10 százalékkal több a bázisnál. A harmadik negyedévben az EBITDA 31 százalékkal 98,1 milliárd forintra emelkedett 2008 harmadik negyedévéhez képest, miután a horvát INA 2009 harmadik negyedévi teljes körű konszolidációja 22,5 milliárd forinttal, 30 százalékkal növelte az értékét. A Mol egy darab részvényére jutó nyerség (EPS) az első háromnegyed évi profit alapján 55 százalékkal - 1997 forintról - 895 forintra csökkent, míg a különböző korrekciós tényezőket is figyelembe véve az EPS 42 százalékkal esett vissza.

Az év első kilenc hónapja során a rendkívül nehéz külső környezet különösen nagy kihívások elé állította világszerte a finomítás és petrolkémia iparágat, mely a kapacitások kihasználásának jelentős csökkentésére és példátlan eszközértékesítésekre kényszerítette a vállalatokat. A Mol ezen időszakban bebizonyította, hogy még ilyen szélsőséges körülmények között is képes pozitív eredmény elérésére a feldolgozás és az kereskedelem területén - kommentálta a kedden megjelent számokat Hernádi Zsolt, a Mol első embere hozzátette: "ebben a kihívásokkal teli környezetben mérföldkőnek tekintjük, hogy 2009. III. negyedévétől megkezdtük az INA teljes körű konszolidálását. Nem csak aziránt vagyunk elkötelezettek, hogy a hatékonyság terén elért vezető szerepünket kiterjesszük az INA-ra és növeljük az eredményességét, hanem hogy javítsuk a piaci pozícióját Horvátországban és Délkelet-Európában, ami jelentős értéket teremt minden érintett számára".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!