Magára hagynák a németek a GM-et

Vágólapra másolva!
Erősen kétségessé vált, hogy kaphat-e a német kormánytól állami segítséget a General Motors: a gazdasági miniszter szerint alapvetően a GM-nek kell forrást találnia az Opel átszervezésére. A bejelentés válasz arra, hogy a GM az Opel megtartása mellett döntött.
Vágólapra másolva!

A General Motorsnak saját magának kell finanszíroznia az Opel átszervezését - közölte a német gazdasági miniszter az amerikai autógyártó óriáscég vezetőivel.

Németország korábban 4,5 milliárd eurós segítséget ígért az Opelnak - mindenekelőtt a németországi munkahelyek megmentésére gondolva -, ha a GM eladja a márkát a kanadai Magna és az orosz Szberbank alkotta konzorciumnak.

A múlt héten azonban a GM több hónapos tárgyalássorozat után váratlanul bejelentette, a javuló gazdasági környezetben mégsem értékesíti az Opelt. A döntést csalódottan fogadta a német kormány és az Opel-szakszervezetek.

A GM vezetői akkor jelezték, ők is igényt tartanának az állami segélyre, az illetékes miniszter, Rainer Brüderle azonban most jelezte, "alapvetően" a General Motorsnak kell előteremtenie a pénzt az átszervezésre - idézte a minisztert a BBC.

A GM tavaly majdnem 31 milliárd dolláros veszteséget szenvedett, idén az amerikai állami segítség ellenére egy ideig csődvédelemre kényszerült, szeptemberben azonban arról számolt be, hogy két éve először növekedtek az eladásai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!