A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megállapodtak az olajtranzit díjáról

Vágólapra másolva!
Létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj ukrajnai tranzitjáról. Az orosz-ukrán olajvita kiéleződése esetén is van elegendő olajtartaléka Magyarországnak - közölte korábban a Mol. Az olajtársaság állítását a magyar szakminisztérium is megerősítette.
Vágólapra másolva!

Az orosz és ukrán illetékesek két napon belül aláírják az olajtranzitról szóló megállapodás szövegét - jelentette be az orosz energiaügyi minisztérium hétfőn este. Hozzátette, nem várható semmiféle fennakadás a fogyasztók olajellátásában. Az egyezség előtt telefonon egyeztetett Jurij Prodan, ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter, valamint Szergej Smatko orosz energetikai miniszter - mondta az ukrán minisztérium szóvivője.

A Mol hétfőn kapott hivatalos tájékoztatást kapott az orosz Transznyeftytől arról, hogy az ukrán Ukrtransznaftával fennálló tranzitvitájuk miatt január 1-től leállhatnak a kőolajszállítások Szlovákia, Csehország és Magyarország irányába - közölte hétfőn délután a magyar olajcég. Naponta több mint 300 ezer hordó kőolaj áramlik a Barátság vezetéken a fenti országokba.

A Mol jelezte, felkészült a helyzet kezelésére. Közleményében az áll, hogy az Ukrajna felől érkező Barátság vezeték esetleges leállását követően az Adria vezeték megfordítása és folyamatos üzemű importba állítása az elsődleges feladat, ami mintegy 25-30 napot vesz igénybe. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) stratégiai készlete elegendő az ország 90 napi átlagos fogyasztásának fedezésére. Az orosz-ukrán viszony esetleges kiéleződése esetén sincs veszélyben az ország ellátása - tájékoztatott a Mol.

Az olajtársaság közleményében foglaltakat megerősítette a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A szaktársa közölte, Magyarország fel van készülve az energiaszállítások esetleges megszakadására: a rendelkezésre álló készletek szintje - az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség elvárásaival összhangban - jelenleg meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását. Az Ukrajna felől érkező Barátság vezetéken történő olajszállítások leállása esetén Magyarország Horvátország felől, az Adria vezetéken keresztül is ellátható.

A KHEM jelezte, Magyarország kezdeményezte, hogy január elején a visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - Budapesten tartsanak magas szintű energetikai találkozót, ahol felmérik a kőolajszállítások esetleges leállítása kapcsán leginkább érintett tagállamok helyzetét, meghatározzák a szükséges intézkedéseket, és közös álláspontot alakítanak ki.

Oroszország hétfőn hivatalosan értesítette az Európai Uniót, az pedig Szlovákiát az olajszállítás esetleges leállásáról a Barátság kőolajvezetéken, a tisztázatlan orosz-ukrán olajtranzitvita miatt - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az ügy hátterében az áll, hogy Ukrajna szerint az elmúlt években csökkent az országon áthaladó, nyugati irányú olajexport, ezért emeljé a tranzitdíjat. Azt is szeretné elérni, hogy Oroszország egyezzen bele a tranzitmennyiség minimális mennyiségének a meghatározásába is. Ukrajna azután állt elő követeléseivel, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a közelmúltban visszadobta 2 milliárd dolláros hitelkérelmét.

A Transnyefty orosz olajvezeték üzemeltető elnöke, Nyikolaj Tokarev azt mondta, hogy "elfogadhatatlanok" az új ukrán feltételek, amelyek érintik Oroszország olajexportját a Fekete-tenger partján fekvő Juzsnij ukrán kikötőből. Juzsnij az utolsó ukrán kikötő, amelyen keresztül Oroszország nyersolajat szállít Nyugatra - Odesszából az idén már leállt az orosz kivitel.

Az Oroszország és Ukrajna vitája nem teljesen meglepő, az utóbbi években az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítás ideiglenesen már többször leállt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!