TEBÉSZ: A kisrészvényesek is perelhetik a Soros-alapot

Vágólapra másolva!
A Soros Fundra kiszabott büntetés helybenhagyásáról szóló bírósági döntés újabb kártérítési perek alapjául szolgálhat - mondta a Napi Gazdaságnak Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke. Ugyanakkor vannak szakjogászok, akik szerint kérdéses lehet egy ilyen per sikere.
Vágólapra másolva!

A Főváros Bíróság a múlt héten a PSZÁF-nak adott igazat a Soros Fund által indított perben: a döntés szerint a hatóság jogosan bírságolta meg a félmilliárd forintra a Soros György kezében lévő befektetési alapot.

Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szerint a bíróság határozata alapul szolgálhat kártérítési pereknek. Leginkább azok a kisrészvényesek próbálkozhatnak eséllyel, akik a Soros Fund által üzletetlését követő napon váltak meg az OTP-részvényektől.

Esetükben viszonylag egyszerű lenne bizonyítani, hogy a Soros Fund tiltott piacbefolyásoló magatartása szerepet játszott az árfolyamesésben, ami kárt okozott a kisbefektetőknek. A kártérítés nagysága viszont a bíróságon múlik - mutatott rá Dióslaki. Vannak azonban szakjogászok szerint kevés bíró látná egyértelműnek a tiltott piacbefolyásolás és az elszenvedett kár közötti kapcsolatot, ezért kérdéses lenne a siker.

A PSZÁF azért bírságolta meg a Soros Fundot, mert a befektetési cég tavaly októberben szerepet játszott az OTP részvények drasztikus árfolyamesésében. A felügyelet március végén lezárul vizsgálata szerint a Soros Fund 390 ezer darab OTP-részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, ebből mintegy 9 százalékot a zárószakaszban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam még tovább zuhant.

A hatóság úgy döntött, hogy a szóban forgó ügyleteknek az időzítése, mennyisége és piacra gyakorolt hatása alapján a Soros Fund egyértelmű men befolyásolta a piacot. Az ügyleten 675 ezer dolláros árbevételre tett szert Soros Fund, s a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembe vételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg a felügyelet, és 489 millió forintra bírságolta meg a társaságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről