Eladósorban a forint, 273 felett az euró

Vágólapra másolva!
Délelőtt alig változott a forint árfolyama, délután azonban a nemzektözi piacokon eluralkodó pesszimizmus nyomán lejtőre került a kurzus, így az euró jegyzése 273 forint fölé került.
Vágólapra másolva!

Kedden délután 5 óra előtt 273,10 forinton jegyezték az eurót, ami jelentős gyengülést jelent a délelőtti 269-269,50 forint körüli szintekhez képest. A dollár ezzel párhuzamosan 181,30 forintról 185,20 forintra drágult, a svájci frank jegyzése pedig 178 forintról 180 forint fölé ugrott.

A jelentős gyengülést a nemzetközi hírek váltották ki: a hitelminősítőktől érkező kedvezőtlen hírek nyomán ugyanis világszerte esni kezdtek az árfolyamok.

A Moody's közölte, hogy veszély fenyegeti a legjobb kategóriába sorolt országok közül az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság - Aaa - besorolását a költségvetés helyzete miatt. A hitelminősítő cég egyúttal közölte, bóvlikategóriába sorolt több dubaji állami céget.

Egy másik hitelminősítő, a Fitch pedig azt közölte kedden, hogy lerontotta az eddig az első osztályba (A mínusz) tartozó Görögország adósbesorolását, mondván a görög közfinanszírozás helyzete aggdolamakra ad okot, a görög pénzügyi intézmények hitelessége pedig gyenge. Fitch lépése kivételes, mivel Görögország az első euróövezetbe tartozó ország, amelyre a közepes befektetői kategóriát jelentő BBB osztályzat vonatkozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről