Vágólapra másolva!
A Moody's drasztikusan rontotta a dubaji cégek minősítését, többet is bóvlikategóriába sorolva.
Vágólapra másolva!

Drasztikusan leminősítette mind a hat nagy dubaji állami céget a Moody's Investors Service, a hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy a legújabb piaci hírek alapján a szóban forgó társaságok nem várhatnak érdemi kormányzati segítséget.

A nemzetközi hitelminősítő lépése nyomán a DP World, a világ legnagyobb kikötő-üzemeltetője átkerült a spekulatív kategóriába, miután besorolása "Baa2"-ről egyszerre két fokozattal "Ba1" szintre romlott. A Dubai Electricity & Water Authority (DEWA) áram- és vízszolgáltató társaság besorolása még meredekebben, "Baa2"-ről három fokozattal "Ba2"-re süllyedt. A spekulatív, más néven bóvlikategória azt jelenti, hogy a cégek igen magas kockázatot hordoznak. A Moody's ráadásul azt is jelezte, hogy szükség esetén még tovább rontja a dubaji cégek minősítését.

A dubaji pénzügyminiszter hétfőn közölte, a kormány nem ad garanciát a Dubai World adósságaira, a hírre zuhanni kezdtek a részvények és végül a tőzsde július 22. óta a legmélyebb szinten zárt. A Standard & Poor's hitelminősítő már hétfőn lépett: négy dubaji bank mellett hat állami vállalatot sorolt vissza a bóvli kategóriába.

A dubaji válság azt követően robbant ki, hogy Dubaj november végén bejelentette: a Dubai World állami konglomerátum hat hónapos halasztást kér adósságainak visszafizetésére. Az emirátus megrendül pénzügyi helyzetét jelző lépés nyomán a világ részvénypiacain komoly eladási hullám söpört végig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről