Vágólapra másolva!
A Citigroup kimenekülne az állami kifizetési korlátozás szorításából a központi segély visszafizetésével. Ehhez 20 milliárd dollárt kell átutalnia, az erről szóló megállapodás a pénzügyminisztériummal hamarosan létrejöhet.
Vágólapra másolva!

Három bennfentes, név nélkül nyilatkozó forrás szerint hamarosan megegyezhet az amerikai kormányzat és a Citigroup a 20 milliárd dollár segély visszafizetéséről, amelyet a hitelválság kirobbanása után kapott a bank az adófizetők pénzéből. Az összeget tőkeemeléssel valósítanák meg, amely a pénzügyminisztérium kezében lévő 7,7 milliárd darab részvény értékesítésével történne.

Vikram Pandit, a Citi vezérigazgatója erőlteti az angol rövidítéssel TARP-nak nevezett segélyprogramból való kilépést, mivel szeretné lerázni magukról, hogy ők az utolsó nagybank, amely állami mankóval működik. A Bank of America például múlt héten jelentette be, hogy kifizette a segítséget jelentő 45 milliárd dollárt.

"Fontos, hogy visszatérjenek a normál üzletmenetbe, és ha kifizették a pénzt, nem lesz már akkora nyomás rajtuk a közvélemény részéről" - mondta egy pénzügyi elemző. Ehhez azzal is hozzájárulnának, hogy lemondanak az állami garanciavállalásról, amelyet különböző, jelzálog-, autó-, és egyéb kockázatos hitelekre kaptak a kormányzattól.

A Citigroup a válság korai szakaszában 45 milliárd dollár segítséget kapott az államtól, de ebből már szeptemberben átalakított 25 milliárdot közkézen forgó részvényekké. A kormányzat is erőlteti a segélyprogram megkurtítását, mivel a hatalmas államháztartási hiányhoz ez a tétel is nagyban hozzájárul. A bankmentő keretet azonban meghosszabbították, hogy biztosítsák a hátteret a jó befektetői hangulathoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!