Gyorsult az inflációs ütem decemberben

Vágólapra másolva!
A KSH mérése szerint 4,2 százalékos volt tavaly az infláció éves üteme, ami megfelel a várakozásoknak. Decemberben gyorsult az árszínvonal emelkedése. Egy ideig még növekedhet az áremelkedési tempó, aztán 2010 második felében újra csökkenésnek indulhat az inflációs ráta.
Vágólapra másolva!

Tavaly 4,2 százalékos volt az árszínvonal emelkedése átlagosan, ami nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak. A Reuters legutóbbi, decemberi felmérése alapján a szakértők 4,24 százalékot vártak, ami nem sokkal magasabb, mint a tényleges adat. Decemberben 5,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2008 decemberében és nem változtak 2009 novemberéhez képest.

2009. novemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai 0,2 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (8,0 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (3,5 százalék), a cukor (2,9 százalék), a liszt (2,3 százalék), a baromfihús (1,8 százalék), valamint a sertéshús (1,5 százalék) esetében. Növekedett a sajt (4,6 százalék), a tojás (2,4 százalék), az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) (1,7 százalék) és a tej (1,4 százalék) ára.

A legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult (0,8 százalék), ezen belül az elektromos energia ára 4,6 százalékkal nőtt, a távfűtésé azonban 11,6 százalékkal csökkent. A szolgáltatások körében kis mértékű áremelkedés (0,1 százalék) volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk ára összességében nem változott az előző hónaphoz képest. Árcsökkenés következett be a ruházkodási cikkek (0,4 százalék) és az egyéb cikkek (0,3 százalék) esetében, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 1,0 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

2009-ben a fogyasztói árak átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben a háztartási energia árai emelkedtek, 8,2 százalékkal. Átlag felett növekedtek a szeszes italok, dohányáruk (7,5 százalék), a szolgáltatások (4,6 százalék), valamint az élelmiszerek (4,4 százalék) árai. Az átlaghoz képest kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (2,6 százalék) és az egyéb cikkek (1,1 százalék). A ruházkodási cikkek esetében kis mértékű áremelkedés (0,5 százalék) volt megfigyelhető.

Az MTI által végzett felmérés alapján londoni elemzők szerint 2010 második felében már jelentősen visszaesik a fogyasztói árak emelkedési üteme. Egyes szakértők szerint azonban a magyarországi dezinfláció egyik kockázati tényezője az olajárak emelkedése

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!