Vágólapra másolva!
Az augusztus és október között mért 13 éves csúcsról tavaly szeptember és november között ismét tovább emelkedett a magyarországi munkanélküliség. Az állástalanok aránya immár 10,5 százalék - számolt be a KSH. Piaci elemzők a munkanélküliségi ráta további növekedését várják a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel 3 millió 788 ezer volt a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélkülieké 445 ezer fő, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tovább nőtt tehát a munkanélküliség az augusztus-októberi 10,4 százalékhoz képest, pedig már az is 13 éves csúcs volt.

Az állástalanok száma 5500-zal lett több, mivel a foglalkoztatottak száma 800 fővel csökkent, és 4700 új álláskereső jelent meg a munkaerőpiacon szeptember-novemberben az előző három hónapos periódushoz képest.

Az egy évvel korábbi állapothoz képest 115 ezres növekedést regisztrált a KSH. A szeptember-novemberi munkanélküliségi ráta 10,5 százalékos értéke 2,7 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbit. A férfiak munkanélkülisége 3,1 százalékponttal, a nőké 2,3 százalékponttal nőtt.

Több fiatal munka nélkül

Sokkal több lett a fiatal állástalan: a 15-24 éves korcsoport 27,7 százalékos munkanélküliségi rátája 7,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit.

A munkanélküliek 43,3 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást a vizsgált időszakban. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap, 2,4 hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál.

Romániában is nőtt kissé a munkanélküliség 2009 harmadik negyedévében: 6,8 százalékra az előző negyedévi 6,3 százalékról - jelentette az MTI, a román statisztikai hivatalra hivatkozva. Egy évvel korábban 5,4 százalék volt a ráta.

Ez azt jelenti, hogy Romániában 699 ezren voltak állás nélkül a munkaképes korban lévő 10,23 millió főből. Helyi elemzők szerint idén 9-10 százalékosra nőhet a munkanélküliség, többek között a közszférában tervezett 80-100 ezer fős ebbocsátás miatt.

Barta György, a CIB Bank Zrt. vezető elemzője szerint az október-decemberi adatokban további emelkedés várható, feltehetően 10,7 százalékos lesz a ráta. Kérdéses, hogy mikor fordul csökkenésbe az állástalanok aránya, mivel 2010-ben valószínűleg még túl lassú lesz a gazdasági növekedés ehhez: az első negyedévben még mindenképpen tovább nőhet az állástalanok aránya.

Bizonytalanságot okozhat a munkaerőpiacon, hogy a választások után az új kormány milyen intézkedéseket tesz az inaktívak számának csökkentésére, bár az ilyen intézkedések mozgástere csekély - tette hozzá az elemző.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint 11 százalékon tetőzik majd az idei első negyedévben a mutató, és csökkenés majd csak 2010 utolsó hónapjaiban várható. A 2010 második felére várt gazdasági növekedés és az annak nyomán valószínűleg növekvő termelés nem feltétlenül jár majd együtt a foglalkoztatottság emelkedésével, mert a cégek a szükségesnél kisebb mértékben építették le munkaerejüket - mondta Török Zoltán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!