Rekord nagyságú prémiumot fizet a JP Morgan

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál több prémiumot, összesen 9,3 milliárd dollárt fizet befektetési banki részlegén dolgozó munkatársainak az amerikai JP Morgan Chase. A bankcsoport pénteki bejelentése szerint fejenként átlagosan 379 ezer dollár prémiumot kapnak a befektetési bankárok a tavalyi teljesítményük után. Ez több mint 100 ezer dollárral haladja meg az egy évvel korábbit, és nagyságrendekkel múlja felül az 50 ezer dollár körüli amerikai éves átlagkeresetet.
Vágólapra másolva!

Michael Cavanagh, a társaság pénzügyi igazgatója elmondta: a prémium összege ugyan valóban növekedett, de a befektetési banki ágazat bevételének csak 33 százalékát fordítják erre, ami jóval alacsonyabb az egy évvel korábbi 62 százaléknál és a 44 százalékos történelmi átlagnál. 2009 az ágazat egyik legerősebb éve volt - tette hozzá az igazgató.

Az amerikai bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók szinte kivétel nélkül mind átalakították javadalmazási rendszerüket a szektort megrázó válság nyomán. A rövid távú nyereségre való törekvést és a kockázatvállalási hajlandóságot ösztönző, éppen ezért a krízis egyik kiváltó okának tartott prémiumok területén növelték az olyan részvények arányát, amelyektől több évig nem válhat meg a premizált munkatárs, aki ennek a megoldásnak a révén inkább a cég stabilitásában és hosszú távú fejlődésében lesz érdekelt.

Összegszerűen azonban nem csökkentek, sőt inkább növekedtek a prémiumok, ami a súlyos gazdasági gondok, például a történelmi nagyságú munkanélküliség közepette felháborodást kelt a közvéleményben.

A következő hetekben egy sor amerikai nagybank teszi közzé negyedéves jelentését. Elemzők szerint a jövő héten soron következő Goldman Sachs és a Morgan Stanley is igen jelentős összegű prémiumfizetési terveket jelent majd be. A 38 legnagyobb bank és értékpapír-forgalmazó társaság összesen 145 milliárd dollár prémiumot fizet munkatársainak az elemzői előrejelzések szerint.

A rekord nagyságú jutalmak miatt támadt közfelháborodás nyomán a kormányzat úgynevezett felelősségi díjat ró ki több mint húsz bankra és egyéb pénzintézetre a szektor stabilizálását szolgáló mintegy 700 milliárd dolláros kormányzati program (TARP) során keletkezett veszteségek ellensúlyozása céljából, Nagy-Britanniában pedig 50 százalékos egyszeri illeték megfizetésére kötelezték a bankokat a 25 ezer fontot (7,5 millió forint) meghaladó prémiumok után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről