Lemond a szerb központi bank elnöke

Vágólapra másolva!
A szerb nemzeti bank elnöke kedden bejelentette, hogy lemond az elnöki posztról. A váratlan hírre a dinár gyengülni kezdett, és amikor elérte a lélektani határnak számító 100 dinár/eurós árfolyamot, a központi bank közbelépett - jelentette a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Radovan Jelasic sajtótájékoztatóján közölte: személyes okokból határozott úgy, hogy megválik posztjától, döntése végleges, és addig marad hivatalában, ameddig a belgrádi parlament kinevezi utódját. A nemzetközi pénzügyi körökben elismert szakember hozzátette: előzőleg az államfőt és a miniszterelnököt is tájékoztatta döntéséről.

Radovan Jelasic 2004-ben került a szerb nemzeti bank élére. 2000-től 2003-ig az akkori Jugoszlávia központi bankjának alelnöke volt. Korábban a Deutsche Banknál és a McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cégnél dolgozott.

A váratlan bejelentésre a dinár veszíteni kezdett értékéből; az euró egy órán belül 99,50 dinárról 100 dinár fölé erősödött. A Reuters jelentése szerint a lélektani 100 dináros határ átlépésekor a központi bank közbelépett, eurót kezdett eladni a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!