Matolcsy: Az elmúlt nyolc év "tömegszerencsétlenséghez" vezetett

Vágólapra másolva!
A VOSZ hétfői konferenicáján felszólaló gazdaságpolitikusok és szakértők szerint a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás bővítése nélkül nem lesz kilábalás Magyarországon, az új kormánynak tettekben is támogatnia kell a kis- és középvállalkozásokat. Matolcsy György szerint az utóbbi nyolc évben a régió sereghajtójává váltunk.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György szerint három nagy fordulatra van szükség: politikaira, tényleltárra, illetve a növekedésre és a foglalkoztatás bővítésére; ha nem ez történik, az ország stagnálni fog, a "senki földjévé válik".

Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Magyarország sorsa jobbra forduljon, a gazdaság talpállítására, szociális piacgazdaság építésére van szükség. Matolcsy György azt mondta, az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája "tömegszerencsétlenséghez" vezetett: Magyarország a régió sereghajtójává vált és 6 millió szegény országa lett.

Matolcsy György szerint érdemes már most körvonalazni a következő "négy-nyolc-tíz-tizenöt-húsz év" gazdaságpolitikáját: hogyan tud kijönni az ország a szakadékból. A politikus úgy látja, két út áll Magyarország előtt: egy liberális-neoliberális és egy szociális piacgazdasági út. A Fidesz által támogatott szociális piacgazdaság modellje minden erővel a foglalkoztatás bővítését hangsúlyozza, ez az, ami növekedést teremt, a kettő együtt pedig automatikusan hozza meg a költségvetési egyensúlyt. A "növekedési motorok" között említette például az egészségipart, az autóipart, valamint a hagyományos ágazatokat, köztük az építő-, az energiaipart, a mezőgazdaságot, a hulladékgazdálkodást.

A konferencián Chikán Attila azt mondta, hogy a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás a két kulcskérdés az ország gazdasági válságból való kilábalása szempontjából. Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere, aki a VOSZ gazdaságpolitikai bizottságának elnöke úgy látja, hogy ez csak a hazai kis- és középvállalkozásokra támaszkodva történhet meg.

Bartha Ferenc, az Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, a VOSZ ellenőrzési bizottságának elnöke a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet: a mai helyzet egyetlen oka a "nem versenyképes kormányzás"; az új kormánynak nemcsak jelszavakban, hanem tettekben is támogatnia kell a kis- és középvállalkozásokat. Szerinte történelmi bűn volt, hogy 2002-ben az új kormány állami költekezésbe kezdett; adósságcsapdába került az ország. A volt jegybankelnök is felhívta a figyelmet a magyar vállalkozási szféra megerősítésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!