Gulyás Gergely: Németországnak csatlakoznia kellene hazánk Brüsszel elleni migrációs harcához

Vágólapra másolva!
A migráció és az orosz-ukrán háború kapcsán is érdekes helyzet állt elő a két keletnémet tartomány választásain, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kommentált a Mandinernek.
Vágólapra másolva!

Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a 10 százalékot is alig”

– mondta a Mandinernek a türingiai és szászországi német tartományi választásokat kommentálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azok a pártok, amelyeket a német terminológia szerinti szélsőjobboldaliként vagy szélsőbaloldaliként tartanak számon, többségbe kerültek a tartományi törvényhozásban. A CDU választhat, hogy az AFD-vel vagy a szélsőballal, a német állampárt utódszervezeteivel fog össze

– tette hozzá. A miniszter kifejtette: az egész kampányban a legmeghatározóbb téma a migráció és a migráció miatt drámaian romló közbiztonság volt. 

Ebből a szempontból Németország számára is fenyegető az Európai Bizottság és az EU Bíróságának fellépése a példás magyar déli, egyben schengeni határvédelem miatt. Ha Brüsszel nem változtat azon szándékán, hogy felszámoltassa Magyarországgal a schengeni külsőhatár-védelmet, akkor Berlin és a német tartományok is újabb migrációs hullámokkal szembesülhetnek

- mondta. Úgy fogalmazott: 

Ezért bízunk benne, ez a választási eredmény a német politika gondolkodni képes erőit arra indítja, hogy Németország is segítse Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében.

Megjegyezte azt is, hogy az orosz-ukrán háború megítélése szempontjából is érdekesek a német tartományi választások, hiszen Szászországban és Türingiában is a fegyverszállítással szemben álló, azonnali tűzszünetet és békét követelő álláspont jutott többségbe. Ott ugyanis nemcsak az AfD és a BSW képviselte ezt az álláspontot, hanem a CDU-s szász miniszterelnök is, azaz 

az emberek 80 százaléka a háború és a fegyverszállítás ellen, valamint az azonnali tűzszünet és a béke mellett szavazott.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a szász CDU-s miniszterelnök politikája e tekintetben minden szavában szembement a szövetségi CDU hivatalos politikájának.

A pártok közül egyedül a CDU tudott megmaradni néppártnak, akkor is, ha türingiai eredménye története egyik legrosszabb eredménye, Szászországban pedig a miniszterelnöki pozíciónak és a CDU szövetségi politikájával való szembenállásnak köszönhetően tudta megőrizni pozícióit. A ‘no war, no gender, no migration’ ügyében az AfD és BSW álláspontja közt nincs különbség

- mondta.

Vasárnap Szászországban és Türingiában voltak parlamenti választások

Az Origo is beszámolt róla, hogy az AfD (Alternatíva Németországnak) jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat. A kormánykoalíció pártjai összeomlottak. Türingiában együttesen mindössze 10 százalékot kaptak, ilyen gyengén a kormánypártok még soha nem szerepeltek választáson. A zöldek és az FDP be se jutottak a türingiai törvényhozásba, mert együttesen csak négy százalékot kaptak.

Az AfD Türingiában a legerősebb, Szászországban a második legerősebb politikai erővé vált. Türingiában 30,6, Szászországban 32,8 százalékot értek el. A Szászországban a miniszterelnököt adó CDU eddigi legrosszabb eredményét érte el, de 31,9 százalékával továbbra is a legerősebb erő maradt. Türingiában viszont a párt az előzetes felmérésekhez és a legutóbbi választási eredményéhez képest is jobb eredményt ért el 23,6 százalékkal.

Németország legidősebb pártja, a kancellárt is adó és mindkét tartományban kormányon lévő SPD Türingiában 2019-hez képest 2,1 százalékkal kevesebb szavazatot kapott és 6,1 százalékon végzett, míg Szászországban 7,3 százalékkal minimálisan ért el rosszabb eredményt, mint öt évvel ezelőtt.

A Zöldek Türingiában kiestek a tartományi parlamentből, míg Szászországban több mint 3 százalékot veszítve 5,1 százalékkal épphogy megugrották az ötszázalékos bejutási küszöböt. A szövetségi szinten legkisebb koalíciós társ,

a liberális FDP beleállt a földbe, és elképesztően gyenge eredményekkel egyik tartományi parlamentbe sem jutott be. 

Türingiában a német kommunista utódpárt Die Linke majdnem 18 százalékot veszítve 13,1 százalékot ért el. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!