Nyugdíjreformot sürget az IMF a fejlett országokban - lapszemle

Vágólapra másolva!
Egészségügyi és nyugdíjreformot ajánl az IMF, a németek elutasítják a görögök megsegítését, a Credit Suisse nehezíti bankárai németországi utazását - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A költségvetési fegyelem fontosságára hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap, főleg a fejlett országokra értve. Az IMF szerint a nyugdíjrendszer és az egészségügy reformja szükséges a deficit és az államadósság kezeléséhez - írja a Wall Street Journal. Az egyik lépés az intézmény szerint a nyugdíj-korhatár emelése kell legyen.

Egy közvélemény-kutatás eredménye szerint a németek túlnyomó többsége elutasítja, hogy országuk pénzügyi segítséget nyújtson Görögországnak - írja a Financial Times. Angela Merkel kancellárasszony a hétvégén kijelentette, hogy Görögország nem szorul pénzügyi támogatásra és a többi európai országot arra kérte, hogy ne tárgyaljanak erről a legközelebbi uniós ülésen.

A kötvénypiac szakemberei szerint szívesebben kölcsönöznek Warren Buffet milliárdos befektetőnek, mint Barack Obamának. A papírok árazásában 3,5 bázispont különbség van, ami szimbolikusan annyit jelent, hogy az általában kockázatosabbnak tartott vállalati kötvények biztonságosabbak lettek, mint az amerikai állampapírok - írja a Bloomberg.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter szerint az ellenzéki konzervatívok adóemelési terve munkahelyeket veszélyeztet a londoni banknegyedben. A toryk adót helyeznének a bankokra, méghozzá nemzetközi támogatás nélkül is, hogy visszaszerezzék a költségvetés számára azokat az adófizetői pénzeket, amelyekből a bankokat mentették ki a válságban - írja a BBC.

A Credit Suisse megszigorította azon bankárainak Németországba való beutazását, akik tehetős német ügyfeleknek dolgoznak, a bankvezetés ugyanis attól tart, hogy a határon feltrartóztatják majd az alkalmazottaikat - írja a Financial Times. A svájci aggodalmakat az alapozhatta meg, hogy a düsseldorfi hatóságok megvásárolták azokat a lopott adatokat, amelyek 1100 németországi, gyaníthatóan adóelkerülő Credit Suisse ügyfél svájci számláiról szólnak. A német hatóságok nem rejtették véka alá, hogy fellépnének azokkal a svájciakkal szemben, akik német állampolgárokat segítettek a vagyonuk elrejtésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!