Sorosék üzleteit vizsgálná az USA és az EU

Vágólapra másolva!
A világ vezető gazdasági lapjainál a görög válság a fő téma: újabb leminősítés jöhet, miközben az USA kormánya és az Európai Bizottság az euró ellen spekuláló befektetők körmére nézne.
Vágólapra másolva!

Újabb leminősítés jöhet a görög adósságra, miután kétségessé vált, hogy az eddig várt gazdasági növekedés tartható lesz, s ez a költségvetési hiányon is meglátszódhat majd. A Standard & Poor's hitelminősítő, amely a rosszabb besorolás hírét megszellőztette közben mégis arról beszélt, hogy ők "kevésbé pesszimisták", mint a piaci átlag - írja a Reuters. A görög adósságot már most is gyengének tartják, csupán két fokkal van a befektetésre már nem ajánlott kategóriától.

Egy névtelenül a Bloombergnek nyilatkozó forrás szerint az amerikai kormányzat arra kéri a nagy alapkezelőket, hogy ne semmisítsék meg az euró gyengülésére feltett pénzeket igazoló dokumentumokat. A nagy alapok egy februári vacsorán beszélgettek arról, hogy jelenősen gyengülhet az euró, s ezt érdemes lehet kihasználni. Az Európai Bizottság kivizsgálná a görög válságban mozgó pénzeket, amelyek gyengítették az eurót, s a befektetők vacsorájáról kiszivárgott információk alapján ehhez a nagy alapoknak, köztük Soros György cégének is köze lehetett. Az amerikai kormánynak azért érdeke ezt segíteni, mert a túl erős dollár nagyban rontaná az USA exportcégeinek eredményeit.

Háborús helyzethez hasonlította George Papandreou görög miniszterelnök az országának költségvetési problémáit. Szerinte a csőd lenne a sorsa Görögországnak, amennyiben nem lépnének radikálisan a költségvetési hiány leszorítására - írja a BBC.

A Ford 50 év ót először tudta felülmúlni a General Motors havi autóeladásait, miután februárban 43 százalékkal több autót értékesített, mint egy évvel korábban. A GM az eredmények közzététele után bejelentette, hogy alaposan beszámoltatja a vezető menedzsereit - írja a Wall Street Journal.

Egyiptom Kínát csábítgatja a szuezi csatornához befektetőként - írja a Financial Times az afrikai ország beruházási miniszterére hivatkozva. Egyiptom létrehozná a Szuezi Gazdasági Zóna elnevezésű ipari körzetet, s az ezt üzemeltető cég 49 százalékára keres vevőt, amely a jelenlegi tárgyalások alapján a kínai TEDA lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről