Beosztottai bérének töredékéért dolgozik a szupergazdag Buffett

Vágólapra másolva!
Harminc éve nem emelte meg saját fizetését a világ egyik leggazdagabb embere. Warren Buffett tavaly csak a védelmének költségei miatt került többe a cégének, mint 2008-ban.
Vágólapra másolva!

Mindössze 175 ezer dollár (33,7 millió forint) fizetést vett fel 2009-ben Warren Buffett amerikai üzletember, a harmadik leggazdagabb ember a világon, miközben cége nyolcmilliárd dolláros nagyságrendű profitot ért el tavaly.

A The Washington Post pénteki beszámolója szerint a Berkshire Hathaway befektetési társaság vezetője 100 ezer dollárt az elnök-vezérigazgatói, 75 ezret pedig az igazgatótanácsi tagsággal járó feladatok ellátásáért kapott. Az egyszerű életviteléről híres befektetési szakember fizetése közel 30 éve változatlan, 1958 óta él a nebraskai Omahában lévő házában.

A 79 éves Buffett költségtérítésre összesen 50 ezer dollárt számolt el tavaly, növekvő személyi védelmének költségeit (344 490 dollárt) viszont áthárította a cégre.

Beosztottjai közül - akik világszerte 286 ezren vannak - sokan jóval többet keresnek, mint a cégvezető. Mark Hamburg pénzügyi igazgató, például, ötször annyit: tavaly 874 750 dollárt tett zsebre, miután 11 százalékos fizetésemelést kapott.

Buffett Berkshire Hathaway nevű holdingjának - melyhez közel 80 vállalat tartozik - 25 százalékban tulajdonosa. Részesedése jelenleg 50 milliárd dollárt ér, amivel a harmadik helyen áll a leggazdagabbak rangsorában, a mexikói Carlos Slim Helu és a Microsoft-alapító Bill Gates után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről