Saját kezünkre ütnek a német multik Oroszországban

Vágólapra másolva!
Érdekes kezdeményezésbe fogtak német cégek Oroszországban: önként elkötelezték magukat, hogy nem korrumpálnak állami hivatalokat. Az erről szóló nyilatkozatot a Kreml vezető hivatalnoka előtt írják alá szerdán. Magyarországon mindenki bólogat, de nem várható a példa gyors átvétele.
Vágólapra másolva!

A Siemens, a Deutsche Bank, az Axel Springer, a Daimler Mercedes Benz részlege és további több tucat, összesen 52 német vállalat írja alá szerdán a Kremlben azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják: nem fizetik le az állami hivatalnokokat. A cégek a Világgazdasági Fórum "Megvesztegetés Ellenes Üzleti Elveit" és egy Oroszországra tervezett korrupcióellenes kezdeményezést írnak alá.

Magyarországon az üzleti élet szereplői alapvetően támogatnának egy hasonló kezdeményezést, de úgy tűnik, nálunk ilyen kezdeményezés egyelőre nem várható. A Világgazdaság szerint Magyarországon az emberek fele hajlandó korrumpálni vagy hagyni magát lefizetni. Egy másik felmérés szerint pedig a válaszadók 90 százaléka úgy gondolja, hogy egy vállalkozás nem lehet sikeres korrupció nélkül. A lap a témában megszólaltatta a hazai érdekképviseletek vezetőit.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint minden olyan lépést támogatnak, amely a korrupció visszaszorítását teszi lehetővé, mert az "teszi tönkre a gazdaságot." Az érdekképviselő szerint nem feltétlenül jó az az irány, amely az egymás feljelentgetését erősíti, viszont az önmegtartóztatást helyesnek tartja.

Takács János, a Menedzserek Országos Szövetségének elnöke kiterjesztene egy ilyen megállapodást, szerinte nem elég, ha csak a multik írják alá, és nem csak a hivatalnokok lefizetését kellene ebbe belevenni. Szerinte "bátorságra, erős társadalmi kontrollra és konszenzusra van szükség" az eredményekhez.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara pragmatikus állásponton van az ügyben: Dávid Péter, a kamara magyarországi ügyvezetője szerint "minden megállapodás annyit ér, amennyi megvalósul belőle". Felhívja a figyelmet, hogy az ország versenyképességét jelentősen rontja a korrupció és a közbeszerzések átláthatatlansága.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője megfontolandónak tartja az oroszországi példát. Dirk Wölfer azt emeli ki, hogy a cégek önmaguk vállalkoztak erre, s erre Magyarországon is szükség lenne.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak azt mondta: "ilyen lépés nem jutott az eszünkbe, de van benne logika". Az érdekképviselő szerint viszont kétélű fegyver, mert ha egy cég is korrumpál, akkor az a többire is rossz fényt vet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!